Радіоактивний брухт з Полтави в Херсонському порту: відомості внесли до ЄРДР

07 липня 2021 0
Олена Кулага
Питанням фури з Полтави, яка була завантажена радіоактивним сміттям, зацікавилися поліціянти. Відомості про подію внесли до ЄРДР.

Дані щодо виявлення вантажного автомобіля "Scania", який перевозив брухт чорних металів з міста Полтава до міста Херсон, підвищена радіоактивність якого перевищувала природний радіаційний  фон у дев'ять разів, внесли до Єдиного реєстру досудових рішень. Про це повідомили на фейсбук - сторінці Державної екологічної інспекції України.

За інформацією Головного Управління Нацполіції в Херсонській області, відомості внесли за ознаками кримінального провадження, передбаченого  ч. 1 ст. 265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України.

Наразі вирішують питання про подальшу передачу радіоактивного металобрухту Державному спеціалізованому підприємству "Об'єднання "Радон".

Нагадаємо, 05 липня 2021 року о 7:30 на першій прохідній Херсонського морського торговельного порту спрацював радіаційний контроль "Янтар". 

За результатами обстеження встановили, що рівень випромінювання від причепа автомобіля, в якому був металобрухт, перевищує природний радіаційний фон у дев'ять разів і становив 1,3 мкЗв/год на поверхні кузова вантажівки.

фото: фейсбук-сторінка Державна екологічна інспекція України