На Полтавщині через різкі перепади температур бджоли гинуть, а ціни на мед – зростають

22 грудня 2020 0
Грудень на Полтавщині видався досить теплим та з коливаннями температури. Проте, такі умови негативно впливають на бджіл. Через кліматичні зміни комахи можуть гинути.  Крім того, погодні умови впливають на вартість меду, яка вже зараз починає зростати.

Віталій Мостовий останні десять років займається бджільництвом. Має на своєму подвірʼї сім вуликів. Каже, що сезон 2020 року завершився і комахи пішли на відпочинок до весни.

"Ми бджіл вже підготували до зими, підготували правильно, як це має бути. Що це означає? А те, що в кожному вулику по 5 рамок з бджолами. Тобто в кожному вулику йде близько 30 тисяч бджілок. На сьогодні на нашій пасіці залишилось тільки сім сімей, адже цьогоріч багато сімей пропали", – розповів Віталій Мостовий, бджоляр.

З кожним роком зими на Полтавщині стають все тепліші, цьогорічна не є виключенням. Синоптики прогнозують, що впродовж всього зимового періоду будуть стрибки температури, як і минулого року. Це може призвести до загибелі бджіл, адже комфортною для них є температура в мінус 15-20 градусів.

"Коли зима холодна, то вони збираються біля матки в клубочок. Там температура близько 20-22 градусів. І в такому стані вони собі спокійно зимують. Але раптом стає тепло на дворі, то тоді цей клубок розпадається, а коли вдаряють морози, бджоли можуть посипатись, через те, що замерзнуть", – додав Віталій Мостовий, бджоляр.

Такі випадки на Полтавщині фіксували протягом останніх кількох років. Цьогоріч пасічники недобрали від 30 до 50% медового врожаю, все через ранню весну.

"В березні місяці випад сніг і звичайно, не були підготовлені пасічники й деякі сімʼї, тому не масово, але частково була загибель. Наші бджолярі трохи звикли, до таких температурних показників, вони ставляться до цього спокійніше, ніж було на початку після сніжних зимівель", – розповіла Наталія Сенчук, голова спілки пасічників області.

Через такі умови бджолярі призвичаюються: модернізують вулики, слідкують за погодою та додатково підгодовують комах.Погодні умови також впливають на ціну за мед, яка, до речі, зараз зросла.

Марина Голега, Максим Страшко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення