Нітрати в овочах та зелені, а також їхній вплив на людський організм

26 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Короткий лікнеп по нітратах та їхнім похідним, а також правила безпечного вживання городини.
За тиждень вже починається літо і єдине, що зараз про це свідчить – поява великої кількості свіжих овочів та фруктів на прилавках магазинів та базарних розкладках. Багато хто з нас, попри їхню високу ціну, купує такі «вітаміни» і навіть не підозрює, що ці помідори, огірки, капуста та зелень можуть бути шкідливими і навіть небезпечними для здоров’я. Задля безпеки та здоров’я наших читачів, публікуємо матеріал про правила вживання ранніх плодів та зелені. 
Перше та найголовніше, що може нашкодити людині у таких продуктах – нітрати. А точніше їхня кількість.  Передусім зауважимо, що нітрати – це солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, зокрема, тварин та рослин. Тобто вони абсолютно природні для організму людини та присутні в абсолютно усіх овочах, ягодах та фруктах, навіть, якщо ніяк не удобрювати. Тому харчових продуктів, які не містять нітратів, у природному середовищі просто не існує.  Такі самі нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу), однак вони там не накопичуються. Близько 80% нітратів виводяться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини.  
І саме вони і можуть, теоретично, становити загрозу для людини, оскільки продукти хімічного перетворення нітратів – небезпечні та вкрай шкідливі нітрити та нітрозаміни. Так, у разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування, проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску та судоми. А от нітрозаміни мають менші помітні зовнішні прояви, однак вони здатні подовгу накопичуватися в організмі та мають канцерогенну, мутагенну та ембріотоксичну дію.  У гонитві за рясним урожаєм чимало аграріїв та локальних господарств використовують сильнодіючі добрива та стимулюючі речовини. Більш того, тепличні овочі та фрукти містять у собі більше нітратів. Це пояснюється природно обумовленою здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року.   Тобто, чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я. Доведено, що найбільш схильні до накопичення азотистих сполук є листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста та редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля. 
Досліджуючи цю тему, ВООЗ встановила, що допустима доза нітратів для людини на добу — 3,7 мг на 1 кг маси тіла, а нітритів — 0,2 мг на кг. Тобто, в середньому людина вагою до 70 кг може вживати в день до 250 мг нітратів і до 15 мг нітритів.  Аби достеменно знати допустиму дозу умовної отрути, всі овочі, які продаються в супермаркетах, зобов'язані мати фітосанітарний сертифікат, в якому вказано вміст нітратів в продукті. А овочі, фрукти та зелень з ринку зобов’язані перевіряти в лабораторіях, розташованих там.  
Втім, так роблять не завжди, особливо в умовах стихійної торгівлі. І от саме тоді варто спробувати взяти відповідальність за безпеку свого харчування на себе та самотужки знизити вміст нітратів в ранніх плодах. 
Як позбутися від нітратів в овочах?
Аби наша вечеря не закінчилася у найближчому токсикологічному відділенні, треба знати, як «виганяти» з них отруйні речовини та зменшувати токсичну дію нітратів. Для цього потрібно: 
16:18
— ретельно мити та чистити. Можна додавати соду —1 ст.л. на літр води, а потім обполіскувати проточною водою. У моркви, помідорів, редиски та огірків обрізаємо "попки" з двох сторін. У буряка і моркви можна видаляти серцевину, а у капусти — качан і прожилки.  —у зелені та салату намагайтеся їсти тільки листя — в стеблах концентрація нітратів вище всього.  —за можливості проварюйте овочі. Так, іноді при варінні супів і борщів першу воду з них навіть зливають. Але потрібно пам'ятати, що вітаміни також йдуть разом з першим бульйоном.  —купуйте овочі, фрукти та зелень виключно в перевірених місцях. Якщо є така можливість, просіть сертифікат або дані з нітратометра.  —спробуйте вирощувати зелень вдома. Це заощадить ваші гроші, стане чудовим хобі та радуватиме не лише якістю продукції, але й привабливим зеленим виглядом у горщику.  Дію нітратів на організм можна знизити, систематично вживаючи деякі продукти і вітаміни, такі як: аскорбінова кислота, квашена капуста, зелений чай, хлібний квас, солоні огірки, кислі фрукти. 
Що робити при отруєнні нітратами?  В першу чергу, лікарі рекомендують викликати швидку допомогу, оскільки таке отруєння відноситься до небезпечних. І поки вона їде, або коли немає можливості звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, можна спробувати провести детоксикацію самотужки. Дайте хворому, або якщо отруїлися саме ви, випити слабкий розчин марганцівки або підсоленої води, що спричинить блювоту. Після цього, потрібно прийняти абсорбент. Підійде і звичайне активоване вугілля, кількість якого розраховується індивідуально відповідно до маси тіла. Після припинення нудоти радимо випити міцний солодкий чай з лимоном, адже щоб прискорити виведення нітратів з організму необхідно пити багато рідини.  
Якщо все це не допомогло, не гайте часу та усіма силами намагайтеся якнайшвидше до медзакладу, аби отримати допомогу лікаря. Пам'ятайте, самолікування небезпечне для Вашого здоров’я!