Попри заборону, полтавці все одно курять у парках та скверах

08 вересня 2021 0
Паління у громадських місцях заборонене, але спеціально відведених місць для цього немає. Тому полтавці, відпочиваючи у парках, дозволять собі викурити цигарку. З початку року за куріння у заборонених місцях склали понад вісім тисяч протоколів.





Паління у міських парках та скверах заборонено, але полтавці все одно продовжують це робити. Кажуть, що спеціально відведених місць для цього немає.

"У громадському місці, там де люди. Ну так людина сіла, я не курю. Якби нікого не було, то закурив би. Просто немає спеціально відведеного місця для куріння, навіть просто присісти", – сказав полтавець Олексій.

"Немає таких місць, щоб можна було нормально покурити, доводиться десь у скромному місці сідати. Є місця в кафе, де дозволено це робити, але їх дуже мало", – сказав полтавець Артем Ільченко.

А за два метри від сітілайта про заборону паління розташовується ця кав'ярня, на столиках стоять попільнички, а на підлозі лежать недопалки.

"Та це за бажанням людей, тобто в мене немає такого що є окремі столики для куріння. В мене загальні. Якщо люди не палять, вони можуть відставити попільничку та й все", – сказав бариста Дмитро Іванов.

За правилами паління у громадських місцях стежить інспекція з контрою за благоустроєм, але штрафи не накладають, лише проводять роз'яснювальні бесіди.

"Розуміємо, що парки це місця де відпочивають громадяни й хтось із задоволенням хоче покурити. Взагалі цього робити не можна. А якщо прохання до мешканців, якщо ви палити, то свої палаючі недопалки не кидати в урни", – повідомила головний спеціаліст інспекції з контролю за благоустроєм Неля Соколова.

"Вперше можна відбутися попередженням або штрафом від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів громадян. Це складає від 51 до 170 гривень. У випадку правопорушення вдруге штраф зросте і складатиме від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів – від 170 до 340 гривень", – сказав речник Національної поліції Полтавщини Роман Грішин.

З початку року за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях склали понад вісім тисяч адміністративних протоколів. А штрафів стягнули на суму понад 115 тисяч гривень. Тож палити не можна на зупинках, дитячих майданчиках, у парках та на території медичних закладів.