Орнітологія і людський сон. Як зрозуміти хто ти за біоритмом: сова, жайвір чи голуб

15 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Лікнеп вихідного дня: все, що потрібно знати про сон та його роль у нашому житті
Як показують наукові дослідження, стиль та режим сну залежать від хронотипу, який ще називається добовими біоритмами людини. За статистикою, у світі приблизно 20% людей з хронотипом "жайворонок", які легко прокидаються зранку, 40% "сов", які полюбляють працювати ввечері, а всі інші - "голуби". У «свій» період доби, що підходить для бадьорості, люди відчуватимуть апетит, приплив енергії, спокій, натхнення, а от відсутність сну під час «сонних годин» перетворює людей на таких собі "зомбі"

Недостача сну: хвороби сучасності Оскільки сон є універсальною складовою комплексу живих організмів він спостерігається навіть у комах, молюсків, риб амфібій, птахів і ссавців. Отже, у разі його систематичної нестачі організм помітно слабшає. Виявляються різні захворювання і порушення, які можуть призвести до прояву таких хвороб як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння та різноманітні психічні розлади. Серед найпоширеніших є: • Серце: зв'язок між роботою серцево-судинної системи і тривалістю сну доведена клінічно. При постійному недосипанні ризики отримати хвороби серця зростають в 2,5 рази. Але і при надлишку сну ситуація не набагато краща: ризики зростають в 1,5 рази. Тому головне стежити за балансом. • Ожиріння: вночі найактивніше виробляється лептин – гормон, який зберігає енергію. Якщо режим сну порушений, його вироблення недостатнє. Організму здається, що його запаси поступово вичерпуються, і він починає нарощувати їх за рахунок жирових відкладень. Тому більшість програм здорового комплексного схуднення – це не тільки дієта і вправи, а нормалізація способу життя в цілому, включаючи регуляцію режиму відпочинку і сну. • Працездатність: вплив недосипання на активність протягом робочого дня очевидний. Особливо це стосується сфери розумової праці, творчих і будь-яких інших спеціальностей, які потребують генерації ідей. Також падає здатність аналізувати інформацію, уважність, акуратність в деталях. Для працівників фізичної праці в рази зростає ризик травматизму. Після кількох безсонних днів мозок практично нездатний нічого засвоювати. На думку дослідників, брак сну за ефектом можна прирівняти до алкогольного сп'яніння. Доба еквівалентна приблизно одному проміле. Після трьох днів без сну можуть з'явитися параноя, проблеми з мовою, слухові та зорові галюцинації. • Зовнішність: під час сну виробляється мелатонін, який, в свою чергу, стимулює вироблення колагену. Це білок, який запобігає появі зморшок, тонізує і живить шкіру, впливає на її регенерацію. Зараз вважається, що мелатонін виробляється в стадії глибокого сну, тому уривчастий відпочинок або вживання снодійного не дає бажаного ефекту. Тож відмовляючи собі у дорогоцінних годинах відпочинку слід замислитися чи варті повсякденні справи імовірних проблем зі здоров’ям?

Як спати правильно та якісно Іноді буває, що звичайний сон перетворюється на катастрофу, адже заснути ніяк не вдається. І якщо разове недосипання ще можливо компенсувати чашкою міцного чаю або кави то регулярне — згубно впливає на здоров'я. Тож аби вас оминула проблема безсоння варто дотримуватися простих правил гарного сну. Скоротіть калорії на ніч. Під час сну організм менше витрачає енергії, тому не здатний направляти поживні речовини на відновлення м'язів, перетворюючи їх лише в жирові клітини. А сама травна система, запускаючись в роботу, сприяє припливу крові до черевної порожнини, тим самим змушуючи шлунок працювати в подвійному режимі, а нервову систему зайвий раз «бентежити». Але якщо все ж необхідно підкріпитися за 3-4 години до сну. виберіть нежирний йогурт або кефір та улюблені фрукти. Забезпеч собі наявність сутінків – перехідного часу, що допоможе мозкові зжитися з думкою про швидкий сон і зробить цей процес плавним. А от спати потрібно в повній темряві, адже світло – ворог мелатоніну. Придумайте власний ритуал перед сном. Це може бути маленька чашка трав'яного чаю або улюблена музика перед сном. Допоможе впоратися з «сонними» проблемами і

хвойна ванна або додайте у воду ефірні олії ромашки або лаванди. Пахощі цих трав допоможуть налаштуватися на повноцінний відпочинок. Вечірня прогулянка — відмінний засіб для солодких снів. Водночас не забувайте, що займатися спортом потрібно за 2 години до сну. Запам’ятайте, що ліжко – виключно для сну. Оскільки якщо працювати, їсти та читати лежачи на дивані організм перестане асоціювати ліжко зі сном, і не сприйматиме горизонтальне положення як ультимативний сигнал «спати».
Скільки потрібно спати, щоб бути здоровим та щасливим Кожній людині для повноцінного відпочинку під час сну потрібна різна кількість часу. Наприклад, Петро І міг набратися сил і за 5 годин, а Наполеон Бонапарт, збираючи колекцію військових досягнень, дозволяв собі лише трохи подрімати. Небезпечний для життя рекорд із найдовшого періоду без сну встановив Ренді Гарднер. У 1965 році хлопцю вдалося не спати протягом 11 днів. Відтоді Книга рекордів Гіннеса припинила ведення обліку цієї категорії, побоюючись, що люди можуть заподіяти собі шкоду та навіть померти. На сьогодні вчені переконані, що людині для підтримки здоров'я в середньому дорослій потрібно 8, мінімум 7 годин сну на добу. Проте як свідчить сумна статистика 30% з них дозволяють собі спати лише шість годин. Але у світі є люди, яким достатньо для сну лише чотири години без жодної шкоди для здоров’я. Втім, таких щасливчиків лише 5% населення Землі. Науковці вважають, що такий феномен спричинений мутацією гена короткого сну DEC2. Адже в епоху стрімкого технічного прогресу час сну помітно скорочується що викликає всебічні мутації в генетичному коді людини.

Коли хочеться швидше заснути: дієві поради від індійських йогів Якщо ви все виконали правильно, а сон все не йде до вас можна спробувати на собі секрети для миттєвого засинання які перевірені навіть не роками, а навіть кількома століттями. Подихайте через ліву ніздрю. Йоги вважають, що дихання через ліву ніздрю може допомогти знизити кров'яний тиск і заспокоїти вас. Така практика засипання кілька століть відома індійським йогам. Вони використовували її під час своїх медитацій, щоб досягти повної релаксації. Інший експерт в питаннях здорового сну Чарльз Лінден радить лягти на спину, зробити глибокий повільний вдих через ніс і одночасно стиснути пальці на ногах, як ніби ви хочете пальцями дістати до п'ят, на видиху слід розслабити стопи. Потім потрібно зробити те ж саме, але вигнути пальці на ногах у напрямку колін. Так, по черзі треба напружувати м'язи ніг, живота, рук та обличчя. Коли виконаєте вправу повністю з ніг до голови, сон прийде швидко та непомітно.
І якщо все геть кепсько спробуйте натиснути на «точки сну». Покладіть великий палець на точці між бровами у верхній частині носа. Натисніть на це місце протягом 20 секунд, різко відпустіть і повторіть два рази. Потім, сидячи на краю ліжка, покладіть праву стопу поперек свого лівого коліна і натисніть на точку між великим пальцем ноги і сусіднім. Натискайте на це місце протягом 20 секунд, потім різко відпустіть і повторіть два рази. Сидячи в цьому положенні, знайдіть точку над нігтем другого пальця правої ноги. І натисніть на цю точку. 3 рази по 20 секунд.
Сподіваємося, що ви врахуєте наші поради та почнете застосовувати їх у власному житті. Це врешті-решт зробить ваш сон — міцнішим, настрій — гарним, а вас — щасливішими. Не економте на сні, адже тільки він здатний нагородити величезним зарядом позитиву та прекрасним самопочуттям на весь прийдешній день.