На Полтавщині перейменували вулицю на честь відомої кременчуцької лікарки

17 жовтня 2022 0
Дар'я Жученя
У Кременчуці перейменували вулицю на честь відомої лікарки Валентини Федько


У Кременчуці вулицю Лізи Чайкіної перейменували на честь відомої кременчуцької лікарки Валентини Федько.

Як розповіли у пресслужбі Кременчуцької міської ради, Валентина Тимофіївна Федько народилась 20 листопада 1913 року у Кременчуці. 51 рік свого життя вона присвятила медичній та педагогічній діяльності. Валентина працювала лікарем-педіатром у Кременчуцькій дитячій лікарні після навчання на педіатричному факультеті Харківського медичного університету у 1940 році.

Під час Другої Світової війни лікарку евакуювали до Казахської РСР, де працювала ординатором дитячої лікарні міста Уральск Західно-Казахстанської області. У 1944 році Валентина повернулася до рідного міста та очолила Кременчуцьку дитячу лікарню. Разом з тим працювала лікарем Будинку дитини, міським педіатром.

З 1949 до 1970 року Валентина Тимофіївна очолювала Кременчуцьке медичне училище. За цей час у навчальному закладі підготували понад три тисячі медичних працівників. Лікарка була автором чотирьох книг з історії медицини Кременчука.

За великий вклад в організацію міської системи охорони здоров’я 22 грудня 1994 року Валентині Федько дали звання Почесний громадянин міста Кременчука.