500 доларів – середньомісячна зарплата українців: на що вистачає цих коштів?

06 жовтня 2021 0
Середньомісячна зарплата українців, за даними Держстату, становить 14 тисяч гривень. Здебільшого усі кошти люди витрачають тільки на комунальні послуги та харчі.




П’ятсот доларів на життя. Саме такий рівень середньомісячної зарплати українців за даними Держстату. Деякі полтавці ж розповіли, що отримують значно менше, а вистачає грошей здебільшого тільки на продукти.

"У мене дочка працює вихователем у дитячому садочку і зарплата далека від цих показників. Напевно, так тільки урядовці отримують. На комунальні послуги я витрачаю близько шести тисяч", – сказала полтавка Лариса Кисляк.

"Якщо економити, то близько п’яти-шести тисяч гривень не враховуючи комунальні послуги та одяг або щось інше. 500 доларів в місяць? Не думаю, що так отримують. У мені є ті хто отримує і більше, і менше", – розповіла полтавка Аліна Кавалер.

 "Я вважаю, що це повна брехня. Моя родина тільки на їжу витрачає 500 доларів на місяць, а в нас дружина, я та дочка працює", – відповів полтавець Олексій Могильник.

Якщо зарплата навіть й складає 14 тисяч гривень, в день українець має витрачати не більше 470 гривень. Однак щомісяця за комунальні послуги полтавці сплачують близько шести тисяч гривень, понад 500 гривень на проїзд у громадському транспорті, близько семи тисяч на продукти та понад три тисячі гривень на ліки та побутову хімію.

Тому мінімально щодня полтавець має отримувати хоча б 550 гривень.

Більшість з цих грошей доведеться сплатити за продукти. Молоко, яйця, хліб, крупи та олія – мінімальний набір на кілька днів.

Цей мінімальний кошик без м’яса та овочів обійшовся майже у триста гривень.

Через те, що середньомісячна зарплата значно менша, полтавці змушені собі відмовляти в деяких покупках.

"Техніка або покупка нових меблів це взагалі зі світу фантастики", – додала полтавка Аліна Кавалер.

"В їжі, звичайно, не відмовляємо, а в поїздках та відпочинку відмовляємо", – додав полтавець Олексій Могильник.

"У розвагах та відпочинку відмовляємо", – відповіла полтавка Інна Хопта.

В ідеальному варіанті, українці мають витрачати лише 30 відсотків від доходу на харчі та комунальні послуги.

"А це заощадження люди можуть витрачати на подорожі на масштабні покупки. Також можуть відкладати, щоб взяти житло в кредит або придбати автомобіль", – додала економістка Юлія Самойлик.

А ось мінімальна заробітна плата в Україні наразі становить шість тисяч гривень, а у грудні цього року вона зросте на 500 гривень.