За 2020 рік на Полтавщині середня заробітна плата зросла на 10 відсотків

16 лютого 2021 0
У грудні 2019 року офіційні заробітки в середньому складали 10 906 гривень, а рівно за рік – 12 711 гривень. Офіційні розрахунки не враховують заробітну плату в конвертах, яку отримує значна частина населення. Реальна середня заробітна плата буде меншою.

Середня заробітна плата на Полтавщині за рік зросла на 10 відсотків. У грудні 2019 року офіційні заробітки в середньому складали 10 906 гривень. За даними Державної служби статистики середня заробітна плата на Полтавщині у грудні 2020 року склала 12 711 гривень. Полтавці на запитання скільки вони витрачають на основні потреби називають різні суми.

"Якщо з дитиною, то на сімʼю повинно бути не менше 30 тисяч. Найбільше на їжу для дитини", – розповіла жінка. "12,5 тисяч гривень. Це харчування, це розваги та комунальні послуги, які зараз дуже дорогі", – сказав хлопець.

"Якщо не дуже гарно жити, то тисяч 10 потрібно. Це харчування, я гарно харчуюся це для мене основне", – сказав хлопець. "15-20 тисяч потрібно. Для мене це їсти й машину заправляти", – відповіла жінка. "15 тисяч. Це винаймати квартиру, їсти та розважатися", – сказав чоловік.

Відповідно до статистичних даних офіційна заробітна плата в середньому зростала в області так: найменшою вона була у січні 2020 – 10 017, а найбільшою у грудні й склала 12 711 гривень. Офіційні розрахунки не враховують заробітну плату в конвертах, яку отримує значна частина населення. Реальна середня заробітна плата буде меншою на півтори – дві тисячі гривень.

"12 років тому це були гроші. А зараз вже ні. Відбулося значне знецінення грошей. Це сталося за останні пʼять років. Є такий великий ризик, що скоро 10 тисяч гривень будуть сприйматися як одна гривня", – розповів президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Заробітна плата яку пропонують у Полтаві коливається від мінімальних 6 тисяч до 25 тисяч гривень на місяць, а середня становить близько 10-12 тисяч гривень.

"Працівник з Полтави погоджується працювати у Польщі не вісім годин, а 12. Не пʼять днів, а шість, сім. Щоб отримати заробітну плату вдвічі більшу ніж у Полтаві. Але ніхто не підраховує, що й кількість годин теж вдвічі більша", – розповів член Полтавської міської організації роботодавців Андріан Литовченко.

З першого січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні становить – 2270 гривень.

Олександра Шилова, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення