Новий штам коронавірусу Омікрон: які обмеження введуть за два тижні у Полтаві

11 січня 2022 0
В Україні за кілька тижнів очікуються сплеск захворюваності на коронавірус. Наразі весь світ вже зіштовхнувся з новим штамом Омікрон, випадки хвороби у нас поки що поодинокі, однак ситуація невдовзі зміниться.





За кілька тижнів очікують нову хвилю захворюваності на коронавірус. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Наразі в усьому світі борються з новим штамом Омікрон.

"Може бути проблема в тому, що цим штамом можуть хворіти різні вікові групи й всі категорії населення. Тому врятуватися від нього змоги немає. ВООЗ каже про те, що ми можемо отримати навіть до трьох мільярдів випадків захворювання від цього Омікрону. Він страшно заразний, але дає легший перебіг. Тижні через два-три Омікрон почне проявлятися й у нас", – повідомив лікар-епідеміолог Володимир Полторапавлов.

Вперше про штам Омікрон заговорили два місяці тому. Наразі в Україні випадки хвороби поодинокі. Серед симптомів захворювання дуже гострий початок, головний біль, задишка, нежить, кашель та біль у горлі.

Завантаженість ліжок хворими на коронавірус на Полтавщині наразі становить 20,7 відсотка. Останнім часом потрапляють хворі на COVID-19 різного віку від 28 і за 60 років.

"Ліжковий фонд ми не зменшуємо і не будемо зменшувати до тих пір, доки будуть існувати карантинні заходи в Україні. У лікарні перебувають тільки хворі на коронавірус. Їх за останній тиждень близько 69 на 152 ліжках, які спрямовані для цього. За ступенем тяжкості, не можна сказати, що вони тяжчі ніж раніше, ми такого сказати не можемо", – сказала головний позаштатний інфекціоніст департаменту охорони здоров'я Лідія Войтенко.

Полтавці кажуть, що до зростання захворюваності на коронавірус готові.

"Хочеться, аби хвороба відступила, я думаю, що всім хочеться цього, якщо буде нова хвиля карантину, то будемо справлятися", – розповіла полтавка Юлія Козаченко.

"Я вважаю, що люди, які піклуються про своє здоров'я та про здоров'я інших людей, вони також до цього серйозно ставляться, а ті, хто вірять новинам в інтернеті, й далі будуть вірити", – сказав гість міста Ярослав Борута.

"Моя особиста думка в тому, що я готова вакцинуватися втретє і вважаю, що це потрібно", – розповіла полтавка Валентина Пушкарь.

А студенти розповідають, що не хочуть знову переходити на "дистанційку".

"Я б хотіла, аби все ж таки навчання продовжувалося, бо так буде набагато краще", – сказала студентка Поліна Толоконнікова.

"Я думаю, що звичайно ходити до університету це буде більш ефективно, більше принесе корисні від навчання", – розповіла студент Олексій Калатура.

У Департаменті охорони здоров'я повідомили, що до зростання кількості захворюваності готові.

"Область готова, 26 закладів сьогодні розгорнуті, які надають допомогу. У нас пандемія не закінчилася, а карантинні обмеження треба виконувати. Введення жорстких локдаунів буде залежати від того, як ми будемо дотримуватися карантинних обмежень, якщо ми не будемо дотримуватися карантинних обмежень, тоді буде локдаун", – повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Віктор Лисак.

Також директор Департаменту повідомив, що попри високий рівень вакцинації, на Полтавщині не вистачає щонайменше 15 відсотків вакцинованих громадян, аби отримати колективний імунітет. Принципи, аби вберегтися від нового штаму ті ж самі, що й раніше. Мити руки, носити маску, та зберігати соціальну дистанцію.