За рік ціна на яловичину зросла на 10 відсотків, а вартість свинини поки лишається стабільною
За даними Держстату, в Україні за останній рік вартість мʼяса зросла в середньому на 20 гривень.
Проте на Полтавщині свіжина є дещо дешевшою, ніж в інших містах. На Центральному ринку ціна на яловичину зросла на десять гривень, а ось на свинину лишається стабільною.
– Чи здорожчала у вас яловичина?
– Так, здорожчала, – відповіла продавчиня Тамара Паламар.
– Скільки було, а скільки зараз?
– М'якуш коштував 150, а зараз – 160 гривень.
– Чому здорожчало?
– Закупка здорожчала. Коли до селян приїжджаємо, то вони дешевше не віддають, а навпаки підіймають ціну.
– А чи є попит? Люди приходять купувати? – запитали.
– Приходять, якби не купували, то ми б тут не стояли, – відповіла продавчиня Надія.
– Він зменшився, після здорожчання? – Звісно, зменшився. Свинина дешевше за яловичину на 50-60 гривень, тому й попит на неї більший.
– 100 гривень, – сказала продавчиня Яна.
– Це за свинячий ошийок? – запитали.
– Ні, задня частина, лопатка, – відповіла жінка.
– 100-110, – сказала продавчиня Оксана.
– Це на свинину? – запитали.
– Так.
– Було здорожчання останнім часом?
– Ні.
– А планується якесь здорожчання?
– Поки не чула.
– Звісно, дорого, – сказала жінка.
– А часто берете? – запитали.
– Ну беру, а що ж робити.
"Скажімо так, що не дуже дешево, а дорого. Максимум на тиждень можу скупитися і все", – сказав чоловік.
"Дуже рідко купую мʼясо, бо маю соціальну пенсію. За її обсягом, то мʼясо порівняно дуже дороге, вартість просто зашкалює. Але наскільки я чула, то в інших містах ще дорожче", – сказала жінка.
– Як вам ціна? – запитали. – Ну якщо інколи купую, то ціна прийнятна, – сказав чоловік.
"Ціна тут прекрасна. Ми беремо тут за 100 гривень, Звісно, якщо було б за 30, то було б ще краще", – сказали пенсіонери.
– Часто мʼясо купуєте? – запитали.
– Ні, – відповів чоловік.
– А чому?
– А гроші де брати?
Найближчим часом можна очікувати зростання вартості й на свинину.
"Ціни на свинину в Україні в найближчий місяць будуть змінюватись адаптуючись до нових податкових змін, які запроваджені від початку місяця. Відповідно можна очікувати здорожчання свинини", – повідомила керівник аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України" Олександра Бондарська. За словами доктора економічних наук, найбільше на вартість мʼяса в Україні впливають ціни на корми.
"Зерно у всьому світі здорожчало, отже й корми також. Також на ціну впливають витрати на паливно-мастильні матеріали, які також дорожчають. Підвищилась у нас мінімальна заробітна плата, яка певним чином є складовою собівартості й вплинула на це.
Отже, зростають витрати, в яких 80 відсотків припадають на корми, і це впливає на ціну", – розповіла професор, доктор економічних наук Юлія Самойлик. Загалом, фахівці прогнозують здорожчання мʼяса на понад 30 відсотків.
Анастасія Абаніна, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення