У Полтаві знову відключать гарячу воду

01 вересня 2021 0
З 6 вересня полтавці знову можуть опинитися без гарячої води. Все через те, що "Полтаватеплоенерго" має заборгованість перед "Полтавагаз" у розмірі 55 мільйонів гривень. На підприємстві запевняють, що грошей для виплати боргу немає.





Полтава може знову лишитися без гарячої води. Все через те, що "Полтаватеплоенерго" має заборгованість перед "Полтавагаз" у розмірі понад 55 мільйонів гривень. Останні можуть припинити постачати газ тепловому господарству.

"У "Полтавагаз" кілька разів змінювався тариф. Фактично на сьогодні ми маємо те, що вартість, яка закладена в нашому тарифі, втричі відрізняється, від вартості, яку ми маємо сплачувати АТ" Полтавгаз" за розподіл. У нас таких коштів немає", – розповів керівник пресслужби КП "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Про припинення газопостачання "Полтавагаз" попередило ще 30 липня для того, щоб "Полтаватеплоенерго" почали виплачувати борги.

"З першого вересня заборгованість "Теплоенерго" за послуги розподілу газу сягнула близько 67 мільйонів гривень. Річ у тім, що "Полтавагаз" не може повноцінно підготуватися до нового опалювального сезону маючи такі недоплати", – сказала начальниця відділу комунікацій АТ "Полтавагаз" Анжела Сливкіна.

Полтавці вже обдумують можливі варіанти виживання без гарячої води.

"Та як справлялась, в холодній купались, така спека", – зауважила полтавка Юлія Степанівна.

"Звичайно так не можна, тим паче попереду зима, осінь", – сказала полтавка Юлія Степанівна.

"Я справлюся з усім. Газова плитка є, можна воду нагріти, голову помити. А потім є у мене діти, до яких я можу піти".

"Які лайфхаки можна використовувати: гріти воду в чайнику, митися в тазику і таке було", – прокоментував полтавець Дмитро Бабич.

"Тоді голову не мию не щодня, а через тиждень тільки. Тазик, голову вниз і все", – розказала полтавка Олена.

"Це мерзенно, якщо не митися, це потрібно щодня робити. Нехай не ванна, а гігієнічна обробка тіла має бути. Потрібно не нові лексуси купувати, а гасити заборгованість між цими компаніями", – зауважила полтавка Інна Скок.

Відключати воду полтавцям, які вчасно оплачують за комунальні послуги – незаконно, говорить юрист.

"Це не проблеми кінцевих споживачів, тобто нас з вами. І відсутність гарячої води порушує наші права на нормальне життя. І споживач може звернутися з претензією до "Полтаватеплоенерго" про відшкодування моральної шкоди", – зазначив юрист Тарас Захаров.

"Полтаватеплоенерго" також співпрацює з газопостачальною компанією "Нафтогаз", де також має борги.

"Ресурс блакитного палива попри накопиченої заборгованості цим підприємством за попередні періоди є доступний. Вона складає станом на сьогодні понад 503 мільйонів гривень", – сказав директор з інтегрованих комунікацій групи "Нафтогаз" Максим Білявський.

В обласній раді пообіцяли відреагувати на ситуацію.

"Сьогодні провели нараду, будемо розбиратися. Направили листа до "Полтавагаз", – прокоментував заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко.

Якщо ж ситуація не розв’яжеться, то окрім відсутності гарячої води полтавців може очікувати затримка опалювального сезону.