У Полтаві дерева обпилюють неправильно, від рослини залишається лише стовбур, – екоактивістка

01 березня 2021 0
Третина всіх полтавських дерев заражена омелою, спеціально її комунальники не видаляють, а спилюють разом з гілками під час весняної обрізки. Екоактивісти вважають, що такі дії шкодять деревам, оскільки обрізку проводять навмання.

26 лютого на вулиці Соборності комунальники обпилюють гілки дерев. Паралельно обрізають й омелу.

Прибирають шкідника з дерев лише під час сезонного обрізування. Омела є напівпаразитичною рослиною. Для людей та тварин вона не є шкідливою та отруйною.

Як визначають дерева, які потрібно обпилювати, комунальники не говорять. Під час роботи бригади на місці зібралися полтавці, які стурбовані обрізанням дерев та гілок.

Жінки та чоловіки просили робітників не обпилювати всі гілки підряд.

"Коли ми неправильно спилюємо гілки, то це призводить до того, що дерево утворює дупло в яке потрапляє волога, жуки та паразити й дерево починає вмирати. Дуже хотілося б бачити професійний підхід з боку "Декоративних культур", бо це вже масова проблема", – сказала полтавка Анастасія Падалка.

Зустрічається омела на тополях, кленах, березах, акаціях, вербах, осиках. Розносять її пташки.

Чи правильно боротися в межах Полтави з омелою шляхом обрізання дерев, яких і так мало, і яким і так погано від омели. Під егідою "Поборемо омелу" – ні. Це нерозумне використання цільових коштів", – розповіла арборист Ольга Іващенко.

Цього року комунальники просили на садіння, обрізку дерев, в тому числі й на боротьбу з омелою, майже вісім мільйонів гривень. Але депутати спрямували три мільйони гривень. А на висадження нових дерев цього року місто має два мільйони гривень.

Олександра Шилова, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення