Справжній шоколад має танути у роті, а неякісний буде тягнутися: як обрати солодкий подарунковий пакунок

24 грудня 2020 0
Справжні шоколадні цукерки мають термін зберігання не більше пів року. Також якісні солодощі мають танути в роті, а ті, де є рослинний жир будуть тягнутися, як пластилін. Проте, дітям до трьох років солодкого вживати не радять взагалі.


Напередодні новорічних та різдвяних свят прилавки магазинів наповнилися солодкими подарунками для дітей. Тож втриматися від спокуси придбати яскравий пакунок важко не тільки дітям, а й дорослим.

"Я один раз живу, тому в цукерках я не відмовляю. Жменями ми їмо цукерки усі. І я, і діти, чоловік, внучка не їсть", – розповіла полтавка Ніна Петренко.

"Ми не дуже багато їмо, і дитина також не багато їсть. Син їсть трохи більше солодкого", – сказав полтавець Олександр Мудрак.

"Намагаємося якомога менше давати дитині солодощів, ну це хіба якщо на свята. А так може цукерки три-чотири на день", – розказала полтавка Валентина Лещенко.

Аби перевірити чи цукерки виготовили з натурального шоколаду є певні поради, розповідає товарознавиця.

"Перш за все, натуральна цукерка буде танути в роті, бо температура плавлення какао масла 32 градуси за Цельсієм, а рослинні жири будуть утворювати ніби пластилін. Окрім того, якщо поверхня цукерок матова, це означає, що була додана соєва олія. Ну і справжній шоколад він зазвичай хрустить, коли ми його кусаємо", – розповіла товарознавиця Аліна Ткаченко.

Шоколад – це алерген, тож його вживання має бути дозованим. Добова норма цукру 25 грамів.

"Я,як лікар-педіатр, не рекомендую цукор і цукерки до трирічного віку. Всі ми знаємо, що цукор підвищує нам настрій, особливо дітям, але більше негативного вплину. При надмірному вживанні цукру може виникати цукровий діабет, ожиріння, погіршується стан зубів, знижуються захисні властивості організму", – прокоментувала лікарка-педіатр Олена Майорова.

Якщо вже купуєте цукерки зверніть увагу на склад, радять експерти. У складі справжніх шоколадних цукерок повинно бути какао масло, терте какао і не повинно бути рослинних жирів. А термін придатності якісних цукерок складає не більше ніж пів року.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення