У Карлівському районі селяни не дають встановити газову свердловину, поки компанія їм не зробить дорогу

24 червня 2021 0
Жителі села Вакулиха Карлівського району скаржаться, що бурова компанія планує встановити свердловину для видобування газу біля села. Люди проти, та не дають дозвіл на викиди забруднювальних речовин.


У селі Вакулиха Карлівського району люди скаржаться, що бурова компанія біля села планує встановити свердловину для видобування газу. Через це посиляться викиди забруднювальних речовин у повітря. А і так понівечена дорога зіпсується ще більше, говорять місцеві.

"Дороги немає жодної. Ми не живемо, а мучимося", – сказала місцева жителька Віра Токмакова.

"Не ходить автобус 14 років, не може швидка приїхати до нас. Це все впирається в те, що дуже погана дорога. Вона погана тому, що розбивають машини бурові", – зауважила місцева жителька Юлія Знахоренко.

"Ми й так тут задихаємося, знаєте, що буде – не буде у нас навіть води. Вони гроші заробляють, а ми що? А нам ось їхати у Карлівку, наймаємо людину. Ще поки нього машина працює, а далі що?", – розповіла місцева жителька Валентина Бенічук.

У самій же буровій компанії відповіли, що розпочати роботи вони не можуть без дозволу на викид забруднювальних речовин в повітря, однак люди їм не дають його. Бо хочуть, щоб їм зробили дорогу, а у самій компанії грошей на це немає.

"Вони проти того, щоб ми їздили, бо в них зруйнується дорога, яка і так зруйнована. Вони сказали зробіть дорогу або профінансуйте, і ми вам дамо цей дозвіл. Викидів жодних не може перевищувати, у нашого газового генератора викидів набагато менше, ніж в селі у дворі в тракторі", – сказав представник бурової компанії Віталій Качан.

Сільський голова про ситуацію каже таке.

"У селищі Вакулихи, якщо подивитися на смертність і причини у людей – це онкозахворювання. І жителі стурбовані, що буде відбуватися буріння свердловин. Руйнування дорого проводиться за тими автомобілями, фірмами. У нас, якщо рента надходить із видобування газу, то надалі вона буде йти на гасіння негараздів, зроблені фірмами", – зазначив Мартинівський сільський голова Віктор Котенко.

А на місці, де буде свердловина вже виритий верхній шар землі та обпилюють дерева.

"Там купа глини насипано. Майданчик вони красиво зробили, але нашу інфраструктуру вони знищили", – розказав голова земельної комісії Мартинівської сільської ради Євген Знахуренко.

Бурова компанія є підрядником "Укргазвидобування".

"Лише за п'ять місяців 2021 року відрахування рентних платежів до бюджету Мартинівської територіальної громади перевищили 16 мільйонів гривень, окрім цих платежів ми реалізуємо соціальні проєкти", – зауважив начальник департаменту комунікацій "Укргазвидобування" Максим Асауляк.

Всього ж біля села Вакулиха вже є понад 20 свердловин для видобування газу. Вони входять до Хрестищенського газоконденсатного родовища, який займає п'яте місце у Європі за покладами.