Свято наближається: де та за чиї кошти встановлять новорічні ялинки на Полтавщині?

03 грудня 2023 0
Дарина Омелич
Більшість громад Полтавської області планують встановлювати новорічні ялинки за кошти меценатів.

Для Полтавщини питання встановлення новорічних ялинок актуальне від початку листопада. Проте рішення залежить від погодження ради оборони області.


Полтавська ялинка

Питання встановлення новорічної ялинки у Полтаві досі відкрите. Як повідомила секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, встановлення та обслуговування новорічного дерева на площі біля обласного театру імені Гоголя може обійтися орієнтовно у 400 тисяч гривень.

Грошей із бюджету Полтавської громади на новорічну ялинку цього року використовувати не будуть. Ялинку встановлять тільки у випадку, якщо знайдеться меценат, який профінансує ремонт ілюмінації та встановлення самого новорічного дерева. 

Головна новорічна ялинка Полтави, 2022 рік. Фото: Суспільне Полтава

Кременчуцька ялинка

2 грудня на центральній площі міста Кременчук вже почали монтувати новорічну ялинку без погодження районної військової адміністрації. Комунальники вже встигли встановити каркаси новорічного деревця та арки. Власне сама ялинка та іграшки минулорічні, вся ілюмінація буде під’єднана до генератора винятково за фінансової підтримки меценатів, про це стало відомо з публікації Кременчук Today.

Начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік повідомив, що відповідного погодження на встановлення ялинки влада Кременчука не отримувала. Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін назвав таке рішення передчасним та наголосив на безпеці під час вибору місця встановлення новорічних ялинок.

Встановлення ялинки на площі Перемоги, Кременчук, 2 грудня. Фото: Кременчуцька газета

Решетилівка ялинка

У Решетилівській громаді встановлювати новорічну ялинку з ілюмінацією не планують. Про це повідомила голова Решетилівської територіальної громади Оксана Дядюнова на своїй сторінці у Фейсбук. 

Попередження від голови Решитилівської ОТГ Оксани Дядюнової про те, що ялинка з ілюмінацією встановлюватися не буде, 3 грудня 2023 рік. 

Інші ж українські міста теж розділилися у вирішенні питання встановлення новорічних ялинок.

Як повідомив Віталій Кличко, головну ялинку країни встановлять за традицією на Софіївській площі. Проте Київ грошей не витрачатиме. Як і минулого року, ялинку встановлять та прикрасять за рахунок меценатів. Та з дотриманням режиму обмеження використання електроенергії.

А от в Чорноморську не планують встановлювати ялинку взагалі. "У нас йде війна. Після перемоги ми встановимо найкращу ялинку, яка може бути", - сказав мер Чорноморська Василь Гуляєв.