Вакцинація від COVID-19 буде добровільною для всього населення

23 грудня 2020 0
Вакцинація від COVID-19 має розпочатися в січні 2021 року. Першочерговою вона буде для лікарів, що контактують з хворими на коронавірус. Рішення робити щеплення чи ні, буде добровільним.


Міністерство охорони здоровʼя України затвердило план імунізації населення від COVID-19. У першу чергу вакцинація від коронавірусної інфекції буде для лікарів, що борються з коронавірусом.

Це стосується сімейних лікарів та медичних сестер, які є первинною ланкою, адже саме до них хворі пацієнти приходять на перший огляд.

Щодня приймають пацієнтів, але ще не хворіли на коронавірус Олена Дараган та її медична сестра.

"Я бачу своїх пацієнтів, як тяжко вони хворіють, які бувають ускладнення.На жаль, вже є кілька випадків смерті. Це – складний вірус з ускладненнями, тому я буду прививатися", – сказала сімейна лікарка Олена Дараган.

"Дуже багато хворіють є летальні випадки. Якщо буде вакцина, то будемо вакцинуватися, я планую. Чесно кажучи, переживаємо, бо ви ж розумієте є багато різних моментів", – поділилася медична сестра Катерина Капустян.

Також одразу вакцинуватимуть медиків, що працюють в стаціонарах лікарень та медичних сестер та санітарів, оскільки вони також контактують з хворими.

"Десь близько шести тисяч лікарів, тисяч 12-13 середніх медичних працівників, та молодші. Всього може до 30 тисяч осіб", – сказав заступник директора Департаменту охорони здоровʼя області Юрій Курилко.

Якої фірми буде вакцина для України поки невідомо, говорять епідеміологи. Препарату в країні ще немає.

"Там є для України значні проблеми з холодовим ланцюгом. Цю вакцину потрібно зберігати при холодовому ланцюзі 70 градусів за Цельсієм. Україна до цього не зовсім готова й Міністерство охорони здоровʼя почало шукати альтернативи. Але та вакцина поки що не зареєстрована", – розповіла епідеміолог Анна Мочан.

Вакцинація для населення буде добровільною.

Олександра Шилова, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення