Власниця магазину на Полтавщині, яку оштрафували за порушення карантину, виграла апеляцію

15 лютого 2021 0
Ольга Семенко
Апеляційний суд скасував постанову щодо приватної підприємиці за порушення карантину: замість 17000 грн штрафу жінка отримала усне зауваження.

Полтавський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу власниці магазину в Гадяцькому районі, де Держпродспоживслужба виявила порушення карантину. Відповідну постанову ухвалив Полтавський апеляційний суд. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як вказано в реєстрі, 13 жовтня о 12:30 відбулася позапланова перевірка магазину приватної підприємиці. Під час неї встановили, що вимірювання температури тіла продавця не проводиться (відсутній термометр на робочому місці), на вході до закладу не розміщені інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби, на підлозі немає відповідних позначок кольоровими стрічками щодо дотримання принципу соціального дистанціювання, продавець на робочому місці не одягнений в медичну маску. Таким чином порушена постанова головного державного санітарного лікаря «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та не продовольчими товарами на період карантину, у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Жінку визнали винною за ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення та оштрафували на 17 000 грн.

Підприємиця звернулася до суду з апеляційною скаргою. Вона зазначила, що є єдиною власницею та працівницею магазину, тому градусник на роботі не зберігає, температуру міряє щодня й вносить у таблицю на робочому місці. За її словами, місця в магазині недостатньо для нанесення позначок для соціального дистанціювання, в ньому буває не більше одного відвідувача, а маску вона зняла, щоб пообідати і в цей час прийшла перевірка.

Апеляційний суд задовольнив скаргу жінки частково, постановивши скасувати постанову Гадяцького районного суду, звільнити підприємицю від адмінвідповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Постанова оскарженню не підлягає.