У Полтаві досі невідома дата скликання сесії міської ради нового складу

08 грудня 2020 0
Попри те, що у Полтаві завершилися місцеві вибори, сесію міської ради ТВК поки не скликала. Члени комісії очікують протокол від Шевченківської ТВК. Останні за рішенням суду мають перерахувати деякі бюлетені.

Полтава з новим міським головою, однак без депутатів. Попри те, що місцеві вибори завершилися, міська територіальна виборча комісія ще не оприлюднила поіменного списку нового депутатського корпусу. Через це неможливо скликати сесію.


"Скличуть сесію, коли будуть результати щодо повторного підрахунку по Шевченківській ТВК. Ми чекаємо їхнього підсумкового протоколу. Суд призначив повторний підрахунок", – розповіла голова ТВК Алла Назаренко.


Голову Шевченківської ТВК замінили, зараз триває процес її оформлення на посаді.


"Потрібно перерахувати ті бюлетені, які були визначені рішенням суду, їх потрібно врахувати. Не врахований 181 голос. Я думаю, це буде найближчим часом: завтра або післязавтра, оскільки не хочеться затягувати цей процес. Хочеться, щоб це відбулося якомога швидше", – розказала голова Шевченківської ТВК Ірина Висота.

Далі Шевченківська ТВК має передати підсумковий протокол до міської ТВК.

Підготовка до скликання сесії міської ради складається з пʼяти етапів:
"Перший – це встановлення підсумків голосування та результати місцевих виборів. Друге – оприлюднення результатів виборів. Третє – опрацювання результатів про реєстрацію депутатами, сільським чи селищним головою. Четверте – реєстрація депутатів, міського чи селищного голови і пʼяте – ухвалення рішення про скликання першої сесії місцевої влади", – прокоментував правозахисник Олександр Закриничний.

Першу сесію нового скликання має призначити Полтавська територіальна виборча комісія не пізніше, ніж за два тижні після реєстрації новообраних депутатів.
"Всі терміни почнуть відраховуватися з того часу, коли Полтавська міська територіальна виборча комісія встановить кінцеві результати виборів, підсумки голосування, скільки голосів, яка політична сила отримала та які депутати поіменно були обрані до Полтавської міської ради. З того часу, коли буде кінцева документація, і почнеться відрахунок усіх термінів", – сказав експерт із політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай.

Якщо територіальна виборча комісія з обʼєктивних причин не зможе виконати всі необхідні дії для початку роботи нового скликання міської ради, всі поточні питання міста, зокрема, бюджету, вирішуватимуть чинні депутати та чинний міський голова. Коли ж у Полтаві повністю оприлюднять результати місцевих виборів та призначать сесію, поки невідомо.

Дарина Литвак, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення