У Полтаві вчергове намагалися зняти Олександра Мамая з посади

22 грудня 2021 0
Сьогодні у міській раді відбувалася сесія Полтавської міської ради, де депутати висловлювали недовіру Олександру Мамаю, та цим самим намагалися усунути його з посади. Однак не вдалося, бо не вистачило голосів.



Олександра Мамая не вдалося зняти з посади міського голови. Скликали термінове засідання, через висловлювання мера в інтерв'ю проросійському телеканалу. Де він сказав, що на сході України брат іде на брата, а протистояння на Донбасі з 2014 року відбувається між США та Росією. Ось як він пояснив свої слова на засіданні.

– Що було за висловлювання? Було й було, – зазначив міський голова Олександр Мамай.
– Федорович, а де брати?
запитали ветерани АТО.
Де брати? У мене в Санкт-Петербурзі живе мій брат, прізвище його Мамай, – відповів міський голова.

На засідання у повному складі не з'явилися депутати від "Партії простих людей" та "За майбутнє". Інші депутати були налаштовані рішуче.

"Людина маніпулятор, людина, яка не об'єднує депутатський корпус, а роз'єднує", – розповів депутат Полтавської міської ради Олександр Удовіченко.

"Потрібно показати міському голові, що депутати з ним не погоджуються в багатьох питанням і він повинен зрозуміти, що так себе поводити стосовно Полтави й полтавців не можна", – сказав депутат Полтавської міської ради Сергій Іващенко.

Члени координаційної ради ветеранів АТО переконані, що проросійські висловлювання мера вже вплинули на ситуацію на Сході України.

"Через день після інтерв'ю нашого міського голови Англійська розвідка оприлюднила змінену карту наступу на Україну. Росія терміново спрямувала один із напрямків атаки на Полтаву, тому що розуміє, що тут у них буде підтримка", – розповів член ГС "Координаційної ради ГО учасників АТО" Тарас Лелюх.

Сьогодні 23 депутати проголосували "За" усунення Олександра Мамая з посади. Один бюлетень визнали недійсним, бо на ньому було більше однієї позначки. Сам міський голова не голосував.

Й цих голосів не вистачило, аби ухвалити рішення. На сесії також були присутні два представники від партії ОПЗЖ, інші два не з'явилися.

"Те, що відбувається протягом цього року я бачу лише хаос, безлад і якийсь популізм", – сказала депутатка Полтавської міської ради Тетяна Годяк.

За інші три питання депутати проголосували, зокрема й за виключення десяти старост зі складу виконкому, аби натомість включити представника ветеранів та молодіжної ради. Однак Мамай згодом може накласти вето на це рішення.

"Наразі міський голова має монополію у виконкомі шляхом людей, які є на заробітній платі, й виконують функцію кнопочки, для нас це критично й неприпустимо", – розповіла депутатка Полтавської міської ради Юлія Городчаніна.

У разі, якщо Олександра Мамая усунуть, виконувати обов'язки міського голови буде секретар полтавської міської ради Андрій Карпов.

"Звісно що мені доведеться виконувати певний час ці функції до обрання наступного міського голови", – розповів секретар Полтавської міської ради Андрій Карпов.

 Сьогоднішнє засідання не є імунітетом для Олександра Мамая. Якщо депутати знайдуть додаткові голоси, то вони можуть знову ініціювати скликання сесії.


"Далі ми будемо вести перемовини з іншими депутатами, для того, аби вони все ж таки дали ті голоси на відкликання міського голови проросійського, й аби ми могли нормально налаштувати роботу міста", – сказав депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук.

 Нагадаємо, за минулої каденції Олександра Мамая, депутати також висловлювали йому недовіру і таки усунули його з посади. Тоді "За" проголосували 28 депутатів.