На Полтавщині демонтували пам’ятник Максіма Горького

21 червня 2022 0
Поліна Кузнецова
У селі поблизу Пирятину демонтували пам’ятку ідеолога комуністичного режиму.

У селі Крячківка, що підпорядковане Пирятинській міській раді Лубенського району демонтували погруддя російського сталінського письменника Максіма Горького (Пєшкова). Про це повідомив представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області Олег Пустовгар.

Ініціювали демонтаж - ГО «Декомунізація. Україна» та Полтавський офіс Українського інституту національної пам’яті.Пирятинський край позбавився, зусиллями місцевих комунальних служб, від ще одної радянсько-імперської пам’ятки.

Олег Пустовгар зазначає, що наразі пам’ятники ідеолога комуністичного режиму стоять у місті Решетилівка та у селах Середняки Петрівсько-Роменської сільської ради Миргородського району й Загребелля Чорнухинської громади Лубенського району. Також у населених пунктах Полтавщини досі є чинними 54 назви вулиць на честь Горького.

Також чоловік нагадав, що у селі Левенцівка Чутівської селищної ради Полтавського району погруддя Горькому перемістили до Державного музею в Путивлі «Парк радянського періоду». У селі Мануйлівка Козельщинської громади музей Горького переформатують на комунальний літературно-краєзнавчий музей.

Горький Максім (псевдонім) справжнє ім’я Пєшков Олексій Максимович — російський комуністичний «пролетарський» письменник, один із провідних ідеологів комуністичного режиму, що називав українську мову «украинское наречие». Був автором лозунгу, який широко використовували у часи сталінського терору 1937-1938 років: «Если враг не сдаётся, — его уничтожают». Підтримував та схвалював систему комуністичних концентраційних таборів ГУЛАГ.

Нагадаємо, що на початку червня у Полтаві пам'ятник Петру І накрили плівкою.