На Леваді у багатоповерхівці з'явилася тріщина, жителі вважають, що це через провалля колектора

10 березня 2021 0
На фасаді багатоповерхівки у мікрорайоні Левада пішла тріщина. Розломи зʼявилися й у квартирах. Місцеві вважають, що на споруді утворилися тріщини, через провалля колектору біля будинку.

На фасаді цієї багатоповерхівки, що на проспекті Миру, 36 пішла тріщина. Зʼявилась вона кілька місяців тому, біля одного з підʼїздів. Окрім цього руйнування є і у квартирах.

"Тріщини є, і судячи з того, що на одному з балконів утворилися тріщини на підлозі, то так, можна сказати, що будинок рухається. Не хочеться колись прокинутися, а частина будинку почала обвалюватися", – розповіла Катерина Федюн, місцева жителька.

"У нас під будинком ідуть каналізаційні води й ніхто не збирається розібратися як і куди вони течуть. Будинку 13 років, але він почав підозріло сідати, як новий. І то тут, то там у нас почали тріщини зʼявлятися, і у підʼїзді й у квартирах людей", – додала голова ОСББ Мирослава Ясинська.

Місцеві вважають, на будинку зʼявилися тріщини через зсуви ґрунту. Адже ще у березні 2020 року біля 14-поверхівки почало утворюватися провалля, зараз його засипали комунальники.

"Єдине, що зробили комунальники, вони приїхали й привезли цілу машину піску і туди витрусили. Я вважаю, що це не розв'язання проблеми, адже ця яма буде зʼявлятись знов у знов. Ні стрічок, нічого немає. Я вважаю, що це велика небезпека", – сказала місцева жителька Оксана Мала. Стендап Трубу для відведення стічних вод проклали над землею до іншої частини колектора. Проте кількість обвалів збільшується.

"Взагалі ми живемо у небезпеці, ми не знаємо, де на цей раз утвориться нове провалля. Ми ж не бачимо, що відбувається під землею. Я бачу по своїй квартирі, що у мене є тріщини", – додала Марина Потьома, місцева жителька.

Всі каналізаційні мережі міста перебувають на балансі КП "Полтававодоканал". Там руйнування будинку, через несправність колекторів, заперечують.

"При будівництві цього будинку, як і іншого, проєктом було визначено нормативні відстані до інженерних комунікацій, тому проблема з аварійним колектором ніяк не може впливати на міцність будинку", – прокоментувала Ірина Філоненко, речниця КП "Полтававодоканал".

А в компанії-забудовнику будинку кажуть таке.

"Всі будинку у мікрорайоні Левада зроблені на стержнях. У цьому випадку вода ніяк не може впливати на тріщини в домі. А так це треба викликати технічних працівників, дивитися на інженерні сіті, на якій вони відстані вони проходять", – розповіла начальниця технічного відділу компанії-забудовника.

За підрахунками комунального підприємства "Полтававодоканал", ремонт колектора біля будинку коштує п'ять мільйонів гривень, проте коштів у підприємства немає.

Марина Голега, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення