Обладнання для шкільних харчоблоків за завищеними цінами: судитимуть директорку комунального підприємства Полтави

07 лютого 2024 0
Яніна Климань
Завершили розслідування щодо колишньої директорки одного з комунальних підприємств Полтавської міськради, яка завищувала ціни в тендерних документах на понад 2,2 млн грн.

Полтавська обласна прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно колишньої очільниці комунального підприємства Полтавської міської ради за зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

За інформацією Полтавської обласної прокуратури, у 2021 році жінка, перебуваючи на посаді, відповідала за організацію і забезпечення харчування у закладах освіти Полтавської територіальної громади, а також за організацію закупівлі устаткування в їдальні вказаних закладів.

Сформувавши тендерну документацію із завищеною вартістю на продукти харчування, вона розмістила тендер на вебпорталі із закупівель, а за результатами торгів визнала переможцем приватне товариство.   

Далі очільниця уклала з товариством договір про закупівлю товарів за умовами тендеру, згодом підписала додаткові угоди, якими зменшила обсяг закупівлі.  

Також при закупівлі машин для обробки продуктів харчування, електричних побутових приладів та холодильного обладнання вона сформувала тендерну документацію із завищеною вартістю та розмістила чотири тендери на вищезгаданому вебпорталі, а за результатами торгів визнала переможцем одне приватне товариство з найвищими ціновими пропозиціями.  

Надалі жінка уклала з товариством договори про закупівлю товарів за умовами тендерів та підписала додаткову угоду, якою зменшила обсяг закупівлі за одним договором. 

Як наслідок, комунальне підприємство зазнало збитків на загальну суму понад 2 млн 200 тис. грн.