З восьми архітектурних пам'яток круглої площі чотири – в аварійному стані

14 грудня 2020 0
Деякі будинки на круглій площі побудували на початку 19 століття. Наразічотири споруди в аварійному стані, усі інші будівлі реконструюють власники.

Кругла площа на вулиці Соборності. Тут розташовано вісім архітектурних пам'яток. Однак, наразі чотири будівлі – в аварійному стані.

"У цілому стан задовільний, однак є виключення. Зокрема, будинок генерала-губернатора потребує реставрації. Інші будинки вони в більш прийнятному технічному стані”, – сказала кандидат архітектури, член ГО "Save Poltava" Оксана Бєлявська.

Це – будинок губерських державних установ, наразі Полтавської міської ради. Як повідомив речник пресслужби, тиждень тому тут проводили перевірку мереж на випадок коротких замикань та займань, а час від часу тут роблять косметичний ремонт всередині будівлі.

"Постійно проводиться роботи. Цього року робили дах, постійно оновлюють фасад, щось підмазують, щось укріплюють. Але все одно ми бачимо, що фасадна частина потребує капітального ремонту", – повідомив речник Полтавської міськради Віталій Улибін.

А це – колишній будинок Малоросійського поштамту, наразі Мала академія мистецтв імені Раїси Кириченко. Ремонт тут проводили у 2015 році й тривав він три роки.
Під стінами Головпоштамту розташована автобусна зупинка. Однак, як зазначає членкиня громадської організації "Збережемо Полтаву", будівля потребує ремонту.

"Там з дворового фасаду є проблеми з тинькуванням. Напевно, також є затоплення. Але до цього об'єкту також не допускають для обстеження. Тому наразі сказати однозначно дуже важко", – повідомила кандидат архітектури, член ГО "Save Poltava" Оксана Бєлявська.

Колишній театр імені Котляревського на думку архітекторів був зруйнований ще кілька років тому через розміщення всередині розважальних закладів. А у ніч на 9 грудня будівля постраждала внаслідок пожежі. А це – будівля колишнього Кадетського корпусу. Цьогоріч її почали відновлювати.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення