З 1 травня підвищиться вартість на газ

27 квітня 2021 0
Газопостачальні компанії вже почали оприлюднювати нові ціни. Серед них і ТОВ "Полтавагаз збут". Раніше полтавці сплачували за один кубічний метр блакитного палива 6 гривень 99 копійок, тепер же ціна зросте на 3 гривні.


Із травня газ від "Полтавагаз збут" здорожчає. Споживачам цієї компанії доведеться сплатити на три гривні більше – 9 гривень 99 копійок за кубометр.

"У мене від газу все у квартирі. Плита на якій готуємо, і колонка у мене газова, воду гріє й опалення у мене своє. За один місяць в опалювальний сезон у мене виходить десь 200-300 кубів, влітку звичайно менше в рази, це десь може 50 кубів. Коли газ був по 6 гривень 99 копійок, виходило десь півтори або дві тисячі гривень", – розповіла полтавка Сюзанна Марченко.

Нова вартість діятиме цілий рік. Тобто споживачі будуть платити однакову ціну за постачання як влітку, так і взимку.

"Тобто, з 1 травня всі споживачі будуть автоматично переведені на цей фіксований, річний тарифний план. Якщо клієнт хоче, він може або змінити тарифний план або змінити постачальника, якщо споживач вважає, що інших тарифний план в інші місяці буде краще, ніж для нього ніж цей, фіксований", – прокоментував Максим Рабінович, експерт із газопостачання.

Порівняємо ціни. Для того, щоб опалюють будинок у 100 квадратних метрів взимку, потрібно приблизно 1500 кубів. Останні три місяці 2020-2021 опалювального року один кубометр блакитного палива коштував 6 гривень 99 копійок. Тобто плата за половину опалювального сезону становила близько 10 з половиною тисяч гривень. Тепер користувачі будуть сплачувати 9 гривень 99 копійок за куб блакитного палива. Тобто за 3 місяці наступного опалювального сезону користувачі сплатять 15 тисяч гривень. А це на 4,5 тисячі більше.

Також додатково доведеться сплачувати й за транспортування газу, але вже компанії "Полтавагаз". Зараз це коштує 2 гривні 10 копійок за куб.

Попри те, що загальна вартість користуванням газом зростає, деяким полтавцям його відключають. Так сталося в будинку на вулиці Євгена Сверстюка, 23.

"Приїхали працівники "Полтавагаз" і протягом пів години відрізали трубу. Я коли запитала у них, що вони роблять, то почула відповідь, що ремонтні роботи. От взяли відрізати трубу і поїхали. А на гарячій лінію почули, що через те, що всі мешканці не відкрили двері вам відрізати газ", – жаліється місцева жителька Анастасія Браїлко.

В акціонерному товаристві "Полтавагаз" зазначають, що відновити відразу постачання не могли.

"Відповідно до правил безпеки, перед тим як відновлювати розподіл фахівці мають обстежити всі прилади до яких буде здійснюватися пуск газу. Під час обстеження виявили ряд порушень. Для газових плит розподіл ми могли б відновити, адже вони можуть функціонувати без проблем", – прокоментувала Ольга Артеменко, начальниця відділу комунікацій АТ "Полтавагаз".

Тобто, поки мешканці будинку не впустять працівників підприємства до своїх квартир, газопостачання не відновлять.