Як приготувати смачну кутю на Різдво

06 січня 2022 0
У переддень та на Різдво готують кутю. Це головна страва на свято. Для її приготування потрібно всього п'ять інгредієнтів: мед, крупа, горіхи, мак та узвар.



6 січня в Україні святкують Святий вечір. Цього дня вся родина збирається за столом й головна страва на столі – кутя.

"Ця страва ставилася й ставиться на покуті під іконами. Також на стіл ставлять 12 страв, вони символізують 12 апостолів. У кожному регіоні вони можуть різнитися", – розповів культуролог Євген Савісько.

 Готують кутю тричі на рік: на Святий вечір, перед Старим Новим Роком і у переддень Водохреща. Для приготування традиційної куті потрібно всього шість інгредієнтів.
"Знадобляться горішки на Ваш смак, ми взяли цукати, бо це в нас буде вже адаптований рецепт, потім родзинки, мак, узвар й сума пшениця. Ми її залишаємо на ніч, щоб воно просочилося водою й потім десь хвилин 20 вона буде варитися", – розповіла фудблогерка Марина Пушкарьова.

Горіхи попередньої потрібно подрібнити, далі всі інгредієнти слід додавати по черзі. Потім це все заливається узваром.

"Також нашу кутю треба підсолодити медом. Все наша страва готова", – додала Марина Пушкарьова.

А ось у супермаркетах ажіотаж, адже не всі ще встигли приготувати кутю. Дехто це робить за власним рецептом.

"Збираємося тільки й скупляємося на кутю. Є свій рецепт, додаю курага, родзинки та інші смаколики", – розповіла полтавка Вікторія.

"Вже приготували за традиційним рецептом. Як завжди, родзинки, мак, мед та крупа", – повідомила полтавка Ольга Яковлева.
"Не знаю рецепт, цим жінка моя займається. Моя задача все купити й привезти", – відповів полтавець Віталій.
"Ми будемо готувати кутю за традиційним рецептом й вже купили крупу, родзинки, горішки. Зі святом!", – наголосила полтавка Ірина Карпіченко.

В супермаркетах можна купити вже зібраний пакунок з інгредієнтами на кутю – ціна становить 55 гривень. До складу входить мед, пшениця, мак та родзинки. Якщо брати кожен товар окремо, ціна буде вища, але й готової страви буде більше.

Різдвяний набір для приготування куті обійдеться у майже у 250 гривень, однак купити пшеницю у день свята буде важко, адже цього товару на полицях немає.

Замість пшениці можна використовувати рис, перловку або ячмінь.