На Полтавщині перевіряють пансіонати для людей похилого віку та дитячі інтернати на дотримання пожежної безпеки

11 лютого 2021 0
На Полтавщині перевірять 174 закладів для людей похилого віку та дитячих будинків. Приводом стала пожежа в Харківському пансіонаті, де 21 січня загинуло 15 людей. Штрафи за порушення правил пожежної безпеки складають від 34 гривень до 102 гривень.

Наявний план евакуації, вільні для проходу коридори, доступ до сходів та вікна без решіток. Все це і не тільки має бути у пансіонатах для людей похилого віку, аби така установа успішно пройшла перевірку Державної служби з надзвичайних ситуацій. Цього разу інспектували Горбанівський геріатричний пансіонат. Всього тут 162 кімнати, розрахована будівля на 305 людей. Наразі тут 184 підопічних.

"Заклади перевіряємо лише ті, які легально оформлені. Тобто нежитлові будинки, а в ньому пансіонат чи готель, а ті, що офіційно зареєстрованій й займаються у напрямку. Цей об'єкт в дуже непоганому стані. Видно, що вкладені кошти в наш напрямок, люди дотримуються вимог", – розповів заступник начальника відділу надзвичайних ситуацій ГУ ДСНС Полтавщини Вячеслав Павлик. 

Перевірки у будинках для літніх людей розпочалися на території всієї України після пожежі в Харківському пансіонаті, де 21 січня загинули 15 людей. Перевірки відбуваються у складі не більше двох інспекторів ДСНС, поліції та представників самого закладу.

"Постійно вдосконалюється нормативна база з пожежної безпеки, й ми стараємося відповідати цим нормам. Складність завжди є у дотриманні пожежної безпеки, тому що правила вони жорсткі й написані кров'ю. І щоб все охопити звичайно треба велика кількість персоналу, щоб кожен був на своєму місті. Матеріальні й технічні засоби за можливості купляються", – розказав інженер з охорони праці у Горбанівському геріатричному пансіонаті Олександр Бережний.

"На сьогодні перевірили 9 об'єктів на території Полтавської області. На цей час перевірки тривають, очікуємо, що вже за три тижні матимемо понад 50 відсотків перевірених об'єктів. І за результатами робитимемо висновки, можливо будуть порушення та закриття об'єктів", – прокоментувала речниця надзвичайників області Світлана Рибалко. 

Штрафи за порушення правил пожежної безпеки складають від 34 гривень до 102 гривень для посадових осіб. Перевірки закладів на дотримання пожежної безпеки триватимуть до квітня. За цей час на Полтавщині перевірять 174 легально чинних пансіонати для людей похилого віку та дитячих будинків-інтернатів.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення