Полтавські волонтери евакуювали тварин з Херсону

14 червня 2023 0
Полтавські волонтери долучилися до підтримки людей та тварин із затопленої Херсонської області. Врятованих звірів оглянули ветеринари. Для кожної тварини в Полтаві вже знайшли прихисток




Полтавські волонтери долучилися до порятунку тварин з затоплених територій на Півдні України. Пораненого пса Рекса вивезли з Херсонської області села Антонівка. Саме Віталій врятував чотирилапого від смерті.


"Знайшли там цього пса. Він був весь закривавлений, весь поранений. Вся вулиця була залита кров’ю, весь асфальт. Дуже слабкий. Ми одразу його забрали до найближчого притулку, де йому надали допомогу", – сказав активіст Віталій Борюта.


Собаку вже оглянули ветеринари, наразі його психіка порушена через постійні обстріли. 


"Цей собака пройшов і окупацію, і наступ російських військ, і відступ, і артилерійські обстріли, ракетні прильоти. Собака там на початку війни, вже понад рік там живе", – сказав активіст Віталій Борюта. 


 Рекс не єдиний кого вдалося врятувати Віталію. До Полтави чоловік привіз 11 тварин, серед яких коти, собаки та їжак. 


"Їздити туди треба ще та ще. Там дуже багато роботи, але досвідчених та людяних людей, які називають себе волонтерами насправді мало. Тільки заважають", – розповідає активіст Віталій Борюта.


З 6 червня полтавські волонтери врятували 20 тварин з Херсону. Звірів вже обстежили у ветеринарній клініці та стерилізували.


"Така команда й організм людей. В нас був склад, де ми збирали допомогу, був збір, були люди які надавали буси", – повідомила зооволонтерка Людмила Хоменко.


Організовувати команду для рятувальної операції розпочали відразу після підриву Каховської ГЕС. Було зібрано групу з 20 людей, які відправилися на Херсонщину.  


"Без грошей, абсолютно безплатно давали свій човен, потім ми знаходили лафету. І це все складувалося в години, секунди, бо кожна людина казала: "Я можу, я даю". І ми ні разу не почули: "не треба, заплатіть", – говорить зооволонтерка Людмила Хоменко.


Дім для врятованих тварин на Полтавщині вже знайшли. Після ветеринарного обстеження тварини відправляються до нових сімей.