У Полтаві поруч з навчальними закладами торгують цигарками та алкоголем

06 жовтня 2021 0
У Полтаві біля навчальних закладів торгують цигарками та алкоголем. Питання про заборону такої торгівлі мають вирішувати на місцевому рівні. Деякі українські міста вже відмовилися від реалізації недитячих товарів біля закладів освіти.




Поруч з 11 школою у Полтаві продають цигарки та алкоголь. Обабіч паркану навчального закладу цілий торговий ряд із такими кіосками. Полтавки, чиї діти навчаються у цій школі, проти того аби малеча мала доступ до зовсім недитячих товарів.

"Воно підштовхує. Все одно захочеться, якби ти дитину не виховував, і не розповідав, коли буде 18 роби що хочеш. Але коли дитина бачить, що біля закладу палять, продають, вона все одно захоче спробувати, їй буде цікаво", – сказала полтавка Ольга Шкурко.

"Я неодноразово бачила, що підходять й купують там цигарки діти зі школи. Я знаю, що дівчатам 14-16 років й вони підходять і їм продають цигарки", – розповіла полтавка Юлія Варшавська.

"Я знаю по собі, коли ми вчилися. Підходили казали нам скоро буде 18. І нам продавали. Мої діти підростають, я проти такого" – розказала полтавка Надія Мельник.

Продавці кіосків на камеру спілкуються неохоче.

"Цигарки вони не купують, з 18 років продаю".

"Це все на гарячу лінію, я відповідати не буду".

Також цигарками й алкоголем торгують біля Полтавських вишів. Зокрема навпроти стоматологічної академії.

"Алкоголь не купують, а сигарети купують. Студенти ну вони ж поруч, то звичайно часто", – розповіла продавчиня Лариса Дзюбенко.

"А це так і треба. А куди йти сигарети купувати? Доведеться магазин відкрити поруч з академією. Вони ж майже всі палять, понад 50 відсотків так це точно", – зазначив студент Абу Саффія Ахмад.

В інспекції з контролю за благоустроєм повідомили, що МАФи у Полтаві розташовані без порушень, але дозволи на розміщення кіосків надає комісія з питань містобудування та архітектури.

"Ми перевіряємо правильність паспорту прив'язки цієї будівлі, а законно вона стоїть чи не законно, я вам не можу це сказати. Архітектура дає паспорт об'єкта й комісією визначається дозвіл на установку того чи іншого МАФу або споруду", – сказав начальника інспекції з контролю за благоустроєм Віктор Булат.

Головний архітектор міста ситуацію не прокоментував. Експертка з питань ЖКГ повідомила наступне.

"Жодних заборон на здійснення даного виду діяльності у місті Полтава немає. Вже багато великих міст в Україні відмовилися від реалізації тютюнових виробів біля шкіл, дошкільних навчальних закладів й вищих навчальних закладів. До прикладу: Київ, Запоріжжя, Львів. Їх мерії вирішили поставити заборону у радіусі 200 метрів", – повідомила експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно.

"Поліція уповноважена перевіряти як працівники торгівлі, що мають ліцензію на здійснення відповідного виду господарської діяльності дотримуються обмежень та заборон щодо продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів неповнолітнім. Рішень щодо надання підприємцям відповідних дозволів на розміщення кіосків та павільйонів поліція не приймає", – сказала речниця Нацполіції Полтавщини Поліна Ларіна.

Тож рішення про заборону продажу алкогольних та тютюнових виробів біля навчальних закладів повинна ухвалювати міська влада. На сайті міської ради розмісти петицію, щодо обмеження продажу таких товарів ближче 200 метрів від навчальних закладів. Поки що її підписали 40 людей зі 128 необхідних.