Війна та цукор: українцям розповіли як подолати аномальний потяг до солодкого

30 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Поради, які допоможуть вам позбутися шкідливої звички на налагодити харчування без допомоги дієтологів та коучерів.

  Читаючи останні новини щодо війни в України складно залишитись спокійним. Психіка не витримує навантаження цілої лавини психотравмувального контенту і щоб зняти напругу рука сама тягнеться до солодкого. Лікарі-дієтологи повідомляють, що з лютого українці частіше скаржаться на аномальний потяг до солодкого та пов’язане з ним погіршення здоров’я. Тож, зібрали для вас кілька порад, які, в перспективі, допоможуть подолати нездорову харчову поведінку та вберегти тіло від руйнівного впливу солодощів.

Відмовтесь від суворих дієт

Різке скорочення калорій неминуче збільшить ваше бажання їсти висококалорійні продукти, зокрема солодощі. На шляху до нормальної харчової поведінки пам’ятайте добре збалансована дієта — це здоровий підхід до харчування (яке може містити солодке) та адекватна кількість калорій, відповідно до потреб вашого тіла.

Зменште споживання кофеїну

Загальновідомо, що "кофеїнові гойдалки" провокують зневоднення і коливання цукру в крові. А в декого кофеїновмісні напої провокують посилену тривожність, яка є одним з передумов нездорової харчової поведінки. Дослідіть свій раціон напоїв та визначте які вживані напої шкодять вашому тілу. Спробуйте поступово знизити добову дозу кофеїну, а згодом взагалі відмовтесь від стимулюючих напоїв замінивши їх водою, декафе або трав'яними чаями.

Їжте солодкі овочі

Гарбуз, кукурудза, морква, буряк, картопля солодкі та до того ж корисні — в них багато вітамінів і важливої клітковини. Також поекспериментуйте з травами та спеціями. Коріандр, м'ята, кориця, мускатний горіх, гвоздика і кардамон природним чином підсолодять їжу, а також допоможуть знизити апетит.

Скорочуйте споживання цукру поступово

Що менше цукру ви їсте, тим менше його хочеться. Ваші смакові рецептори здатні змінюватись, тож це може бути вам корисним під час встановлення правильних харчових звичок.

Обираючи смаколики придивіться до дитячих аналогів або варіантів для діабетиків, а ще обирайте солодощі краще з натуральними підсолоджувачами. Поступово, ви почнете більше зосереджуватися на якості смаку, а не на кількості вживаного. До того ж зазвичай, шоколад вищої якості або ласощі з натуральними цукрами мають більш насичений смак і довше зберігають відчуття ситості.

Пийте більше води

Безалкогольні, газовані, енергетичні напої та пакетовані фруктові соки зазвичай містять багато цукру. Замість цього спробуйте пити воду з кислинкою або гіркуватістю, додаючи туди свіжий сік лимона, лайма або грейпфрута.

Іноді потяг до солодкого — це просто ознака зневоднення. Перш ніж взятися за тортик, випийте склянку води. Зачекайте кілька хвилин, щоб відстежити власні відчуття. Цілком імовірно, що бажання споживати солодке зникне.

Попрацюй зі стресом

Більше спіть, відпочивайте і релаксуйте в період відмови від цукру. Прості вуглеводи — це швидка енергія для виснаженого тіла і розуму. Тож якщо ви перебуваєте у стані хронічного стресу або безсоння, ваше тіло, цілком закономірно, вимагатиме цукру. Тому міцний сон та прогулянки допоможуть вам вийти з цього замкненого кола та налагодити здорове харчування.

Прийміть гарячий душ

Якщо вам нестерпно захотілося солодкого, спробуйте прийняти гарячий душ. Досить гарячий, щоб тілу було дискомфортно, але недостатньо гарячий, щоб обпектися. Після 5-10 хвилин під водою, ймовірно, потяг до солодкого зійде нанівець. Адже ваше тіло сприйматиме високу температуру як відволікаючий фактор і забуде про цукор

Більше гуляйте на свіжому повітрі або займайтесь спортом

Швидка прогулянка добре допомагає відволіктися від думок про їжу. Тільки гуляти потрібно у парку, а не поблизу кафе чи магазинів. В ідеалі треба вийти на спортивний майданчик та трішки розім’ятися. По-перше, ви дистанціюєтесь від їжі, яку прагнете. По-друге, заняття спортом вивільняють ендорфіни, які допоможуть зменшити потяг. Але якщо немає можливості вийти на вулицю, зробіть кілька виснажливих сетів берпі, віджимань, присідань або інших вправ з власною вагою.