Антін Лук’яненко – видатний лікар та громадський діяч з Полтавщини

11 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Лікар, який рятував людей у період Першої та Другої світових війн.

 

Лук’яненко Антін – лікар-психіатр, громадський діяч, автор наукових статей та медичної літератури.

Народився Антін 19 грудня 1981 року в Великій Бурімці, того часу Полтавській губернії під московською окупацією.

З 1907 до 1911 року навчався у фельдшерській школі в Полтаві та у 1911 почав працювати фельдшером. У період Першої Світової війни проходив військову службу фельдшером в облоговому інженерному парку в Полтаві, також виконував обов’язки лікаря.

 

Від 1917 перебував у місті Дубно (нині Рівненська обл.), брав участь в українському громадському житті, відкривав школи для неписьменних вояків-українців та їхніх дітей.

Після спеціалізації у 1931 його призначили директором психіатричної лікарні у Дніпропетровську (нині Дніпро), згодом – у Вінницькій психіатричній лікарні організував відділ для людей, які помирали з голоду, під час голодомору 1932–33. Його відділення надало допомогу понад 6 тисячам осіб.

У період Другої світової війни Антін Лук’яненко перебрався до Відня, де за дорученням Українського допомогового комітету організував поліклініку для біженців.

Надалі переїхав до Великої Британії, де у 1950 у власному будинку заснував перший український дитсадок.

 

А детальніше про життя Антіна Лук’яненка в еміграції ви можете дізнатися читайте книгу "Полтавська діаспора". Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію;

3. Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, що нещодавно ми писали про Маляра Павла: новий подих в українському часописі часів Другої Світової Війни.