Неправильне харчування у спеку може викликати невідворотні порушення в організмі та призвести до тяжких захворювань

13 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Основний перелік продуктів, від яких варто відмовитись влітку та список їхніх аналогів, які позитивно вплинуть на ваше самопочуття.

Кожен сезон вимагає особливого підходу до режиму і раціону харчування. Тому, бажаючи допомогти своєму організмулегше переносити зміни погоди, деякі лікарі радять змінювати раціон харчування в залежності від пори року. Бажаючи врятувати вас від спеки, а ваш шлунок від перенавантаження, пропонуємо вам перелік небажаних та корисних літніх продуктів.

Передусім зауважимо, що видозмінювати свій типовий раціон харчування варто лише якщо температура повітря сягнула вище 25 градусів. В іншому випадку людський організм нормально впорається із травленням і без додаткової допомоги. Тому, у будь-яких нововведеннях орієнтуватись потрібно саме на цю позначку термометра і не додавати собі мороки надмірним аскетизмом.


Чого не можна їсти і пити в спеку

М'ясо

У ньому багато білкових токсинів, які вимагають багато води для очищення. Якщо води не буде достатньо, тоді у любителів яловичини можуть утворитися каміння у нирках.

До 30 градусів можна вживати м'ясо птиці, а от якщо на вулиці стоїть 35-градусна спека, то і від курятини з індичкою варто відмовитися. За такої спеки перевагу треба віддати рибі та морепродуктам, які містять легкозасвоюваний білок.


Хліб та інші злакові продукти

Глютен, що міститься в них, сприяє склеюванню еритроцитів, а значить, робить нашу кров густішою.Зрештою зростає ризик тромбозу, особливо якщо людина і так має проблеми в роботі серцево-судинної системи. Звісно від однієї скибочки хліба погано нікому не стане, але зловживати глютеновмістними пундиками у спеку точно не варто.


Солодощі

Вони мають той же гепатозагущуючий ефект. Крім того, у спеку кремові десерти швидко псуються. Тож, окрім ризику тромбозу існує ще значна вірогідність серйозно отруїтись. Тому, влітку радимо вам перейти на натуральні солодощі по типу фініків, родзинок чи кураги. Окрім того, що вони корисні, вони ще є чудовим джерело енергії та здатні надовго втамувати голод, коли ви не встигаєте вчасно перекусити.


Кава та інші напої, що містять кофеїн

Кофеїн є не тільки в каві, а й у чаї, особливо в зеленому, у різних енергетиках. За своїм принципом дії він прискорює серцево-судинні процеси. Тому, під час температурних навантажень це загрожує чималими проблемами. Якщо ж ви все-таки вирішили випити каву, то спробуйте зробити її низькоконцентрованою, а також додати у напій кардамон, який нейтралізує вплив кофеїну на серцевий м’яз.


Алкоголь

Теж є неабияким стимулятором. Крім цього, за рахунок своєї калорійності алкоголь опосередковано змушує організм виробляти більше енергії, додатково підігріваючи нас. Тож, якщо вже й пити алкоголь у спеку, то лише добре розбавлений, у складі легких літніх коктейлів.




Що їсти і пити під час спеки

Охолоджуйте організм гарячими напоями

У спеку рекомендується випивати кілька чашок гарячого чорного або трав'яного чаю. Піт, що з'явиться завдяки дії такого чаю, починає активно випаровуватися з поверхні шкіри, і ми відчуваємо довгоочікувану прохолоду.

Крім того, для втамування спраги можна використовувати трав’яні настої, мінеральну воду без газу, айран, несолодкий компот або напій із шипшини.


Їжте картоплю, банани і кунжут

У жаркий період наше серце і судини відчувають підвищене навантаження. Для їх підтримки будуть корисними продукти з високим вмістом калію. В першу чергу, це картопля. Не випадково одним з найпопулярнішою літньою стравою є молода картопля з зеленню. Також багато калію (а ще кальцій, магній і багато інших корисних вітамінів) міститься у бананах, кунжуті, броколі та шпинаті.


Замініть м’ясо кефіром і йогуртом

Під час вживання м’яса в організмі на 40 відсотків підвищується обмін речовин. Коли на вулиці холодно, це допомагає зігрітися, а ось в спеку здебільшого викликає зайву втрату калорій, а також загальну слабкість і млявість.

Тому в спеку краще замінити м’ясо на кисломолочні продукти.Окрім необхідного нам білка вони ще й містять необхідні нам амінокислоти, фтор, кальцій і калій. Ще одним джерелом білка в спеку можуть стати курячі яйця.

 

Обмежте вживання морозива та крижаних напоїв

Багато хто з нас звикли в спеку їсти морозиво і пити сильно охолоджену воду. Однак довгоочікувану прохолоду це людині не принесе. Ба більше такі вподобання можуть призвести до значних проблем із здоров’ям.

Морозиво, як і будь-яка солодка їжа, збільшує в’язкість крові, довго перетравлюється, а цукор та добавки, що містяться в ньому, тільки підсилюють спрагу. Небезпека полягає також в крижаній воді: вона охолоджує стравохід і трахею, знижуючи імунітет, що може привести до захворювання горла та простуд.

 

Виключіть продукти з високим вмістом йоду

Деякі медики не рекомендують влітку їсти морську капусту та використовувати при приготуванні їжі йодовану сіль, оскільки в спеку йод уповільнює процеси розщеплення їжі, завдяки чому шлунок “важчає”, а по всьому тілу відчувається млявість.


Додавайте в воду сік лимона або кухонну сіль

Влітку чимало людей стикаються з набряками кінцівок та обличчя. Аби протидіяти цьому, багато хто просто скорочує кількість випитої води. Зрештою, це призводить до порушення питного режиму та лише погіршує самопочуття людин.

Найкращим рішенням у спеку стане налагодження правильного питного режиму.

Відтак, добова норма споживання води становить 30 мл на 1 кг маси тіла. При цьому всі газовані солодкі напої та пакетовані соки водою не вважаються: ці рідини тільки дають зайве навантаження на ослаблений спекою організм і підсилюють спрагу. Необхідно пити якісну воду, бажано злегка підкислену лимонним соком. При посиленому потовиділенні можна додати в питну воду трохи солі: цією порадою часто користуються в походах досвідчені туристи.

А от хворим на серцево-судинні захворювання, людям із захворюваннями нирок, діабетикам та особам із надмірною вагою (мається на увазі ожиріння)  кількість рідини в спеку має розрахувати виключно їхній лікар. Тому, що для них надмірна кількість рідини загрожує великим навантаженням на організм та може викликати погіршення самопочуття та погіршення стану здоров’я.

 


Наостанок зауважимо, що даний перелік не є вичерпним та не забороняє вам три місяці на рік їсти телятину та морозиво. Найбільш виваженим підходом до цього списку стане його точкове застосування і урахуванням усіх особливостей вашого організму та режиму харчування. Головне  — не впадати в крайнощі та завжди обачно ставитись до того що, як та скільки ви вживаєте. Лише тоді усі смаколики будуть в радість і ніщо з гастропродуктів не затьмарить вам враження від цього літа.