У Ворсклу витікає невідома речовина

11 червня 2021 0
У Ворсклу витікає речовина з ливнівки. Вода засмічена та смердить. Водойми Полтави щотижня перевіряє обласний лабораторний центр.Найвищий рівень забрудненості води на третьому міському пляжі.


На Зеленому острові до річки Ворскла витікає невідома речовина. Вода тут засмічена: плаває бруд та папірці. Через це на пляжі смердить, скаржаться місцеві жителі.

"Звідси ж все тече погане щось, кажуть колектора там немає. Ну вода смердить, ми й ввечері приходили, то вода смердить. Люди казали, що вся каналізація, все тече туди і якщо ту річечку глянути, то можна побачити, що там не річечка, а болото якесь", – зауважила місцева жителька Катерина Михайлівна.

"Тарапунька он витікає, там де очерет, бачите? Ото звідти, через місто, все тече в Тарапуньку і втікає в річку, а тут зробили пляж", – додав полтавець В'ячеслав.

"Та відходи витікають. Он там ось залив і там труба йде, вона зі Шведської чи звідки там йде. Стоки в залив йдуть", – зазначив полтавець Анатолій Пугачук.

Купатися у такій водоймі небезпечно, говорить еколог.

"Це загрожує підвищеним ризиком як хімічного, так і бактеріологічного забруднення з всіма наслідками. Це загрожує різними інфекційними захворюваннями, кишковими розладами, дизентерією, гепатитом, погіршенням стану шкіри", – зауважив еколог Володимир Калініченко.

Водойми Полтави щотижня перевіряє обласний лабораторний центр.

"Ми відібрали 7 червня чотири проби по Полтаві, то показники різні. На пляжі Подільського району показник рівня забрудненості три тисячі, а норма п'ять. Пов'язано з тими ж інтенсивними опадами, з дощами, в результаті чого змивається з поверхні в річку речовини, що забруднюють й вони дають такі показники", – зазначив заступник генерального директора Полтавського обласного лабораторного центру Микола Асаул.

Перевірити річку і визначити, що ж це витікає, має Держекоінспекція. Однак зробити цього не можуть, кажуть, не було виклику.

"Те, що стосується Зеленого острову, то таких скарг до нас не надходило, офіційно ніхто не звертався. Фактично, якщо надійде письмове звернення, то ми відреагуємо", – розповів виконувач обов'язків начальника Державної екологічної служби центрального округу Сергій Калініченко.

А найвищий рівень забрудненості води у Полтаві наразі на третьому міському пляжі, він перевищує норму у дев'ять разів.