У Полтаві біля дороги продають гриби: як відрізнити їстівні від отруйних

13 вересня 2021 0
Грибний сезон розпочато. Хтось збирає цей продукт для себе, а хтось на продаж. З початку року на Полтавщині грибами отруїлися три людини.





На Полтавських стихійних ринках почали продавати лісові гриби, але звідки вони – невідомо, продавці на камеру спілкуватися не хочуть. Торгують білими грибами та маслюками просто біля дороги.

Однак серед їстівних грибів можуть трапитися й отруйні.

Ось молоденький груздь чорний, ось ще.

"Вже пішли рости бліді поганки. Вони дуже схожі з сироїжками. Є зелені сироїжки, й вони дуже схожі кольором. Так що будьте обережними", – сказав грибник Петро Крайсітній.

Смертність від блідої поганки настає у майже 100 відсотках випадків. Зараз сезон маслюків, білих грибів та зонтиків, але є види, які краще обходити стороною.

"Останні два роки їх було малувато, але останнім часом пішли гливи, лисички, рижики. Я б по рижиках і по лисичках поберігся б, дивився більш детально. Бо білий гриб люди бачать і можуть відрізнити. Маслюка теж. Багато йде "лжелисичок", – розповів грибник Петро Крайсвітній.

Полтавці до купівлі грибів ставляться з обережністю.

"Я раніше в реанімації працювала. За рік 1-2 людини були, ті, хто начеб-то, дуже розбираються. Особливо у селах, дітей починають годувати, ну це дуже небезпечно", – сказала полтавка Надія Тур.

"Якщо це білий гриб, то структура його повинна бути щільна, під шапочкою, верх коричневий. Я думаю, що це їстівний гарний гриб. Все одно треба знати що ти вибираєш, підготуватися до цього", – сказала полтавка Надія.

З початку цього року на Полтавщині грибами отруїлися три людини. Наразі стан одного хворого оцінюють як дуже тяжкий.

"Якщо збирати, то обов'язково гриби які знаєш – це перше. Не старі й не молоді – друге. І якщо сумніваєшся, не брати. Важливо варити не менше 3-4 разів. Закип'ятили, злили. І в жодному разі не годувати дітей грибами: 14 і менше років це табу", – повідомив завідувач відділення анестезіології обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського Валентин Білий.

Із симптомів отруєння грибами може бути нежить, блювота, нудота, розлади кишківника. Найголовніше – це допомогти людині у перші години після отруєння, бо вже за 24 години починається ураження нирок.