Владу Полтави закликають перемістити надгробну плиту червоноармійцям братам Літвіновим до музею

23 березня 2023 0
Дар'я Жученя
У центральній парковій зоні Полтави розміщена надгробна плита червоноармійцям братам Літвіновим, яка дискредитує армію УНР. Владу Полтави закликають перемістити плиту до музею, а прах окупантів перепоховати на цвинтарі.

Першому заступникові міського голови Полтави Валерію Пархоменку надіслали звернення щодо необхідності прибрати з центральної паркової зони Полтави російсько-комуністичний знак-надгробну плиту червоноармійцям. Про це 23 березня повідомив представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар.

"Знак розташовується у публічному місці, у сквері, в центрі Полтави, поруч із краєзнавчим музеєм. Це суперечить духу і букві декомунізаційного Закону, згідно з пп. "д" п. 4 якого, до символіки комунорежиму віднесено пам’ятні знаки і написи, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю із встановленням радянської влади окремих адміністративно-територіальних одиницях", — йдеться у зверненні.

Плита присвячена солдатам армії Лєніна братам Літвіновим, які, за даними з монографій кандидата історичних наук Віктора Ревегука, вдавалися до акцій масового бандитизму, розбоїв, жорстоких катувань, також гвалтували українських дівчат.

На плиті написано про інших 27 червоноармійців — учасників встановлення радянської влади у Полтаві.

"На плиті комуністичні ідеологи написали таку брехню: "Загинули в боротьбі з "петлюрівськими бандами". Цей напис дискредитує діячів Української революції 17 — 21 рр. і зокрема видатного борця за незалежність, нашого земляка, головного отамана військ УНР Симона Петлюру та легітимне військо нашої тодішньої держави. Тобто Армію УНР — славну попередницю сучасних ЗСУ. Також напис суперечить Закону "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті".

Надгробну плиту хочуть перемістити до фондів Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, а кістки-рештки тіл окупантів перепоховати на цвинтарі.