В Україні зростуть пенсії та зарплати, однак лише на кілька сотень гривень

22 листопада 2021 0
В Україні з першого грудня збільшиться мінімальна зарплата й відповідно від цього й пенсія. Так, на початку зими мінімальні виплати зарплати будуть становити від 6 тисяч 500 гривень, а пенсія від 2 тисяч 600 гривень.






З першого грудня мінімальна зарплата та пенсія в Україні зросте, однак несуттєво. Так гаманці працюючих збільшаться на 500 гривень, а пенсіонерів на 200 гривень.

Відповідно на життя у полтавців на початку зими буде мінімально від двох тисяч 600 гривень до шести з половиною тисяч гривень.

Такої суми вистачає не всім. Антоніна Безверха отримала тиждень тому свою першу пенсію. Жінка говорить, що розраховувала на невеликі виплати, однак як поділити майже дві з половиною тисячі гривень на всі витрати не знає.

"Ось триста гривень, це все що залишається після оплати за комунальні послуги, на життя зовсім немає. Навіть, якщо підвищаться пенсію на 200 гривень цих грошей все одно буде не вистачати", – розповіла пенсіонерка Антоніна Безверха.


Деякі полтавці своє зарплатою теж невдоволенні, говорять що шість з половиною тисяч гривень – це мало, й хотілось би трохи більше.


"Мінімум хоча б десять тисяч гривень, це для більш адекватного життя, але однозначно це без заощаджень".

"Мінімальна зарплата у нашій країні має бути десь від десяти тисяч. Щоб люди себе впевнено почували, бо комунальні послуги та продукти здорожчали".

"Хоча б 12 тисяч гривень й це на мінімальні потреби без відпочинку або відвідування в інших країнах".

"На сім’ю десь тисяча доларів потрібно отримувати чоловіку".

"Якщо це було б шість з половиною тисяч й в інший валюті, а не в гривні, цього б вистачало. Було б непогано десь 20 тисяч гривень, але це мінімально. Не менше тисячі доларів, а краще євро".

Однак, збільшувати мінімальну зарплату більше ніж шість тисяч в Україні не можуть, адже коштів в державі на це немає, зазначає економіст.

"У 2021 році мінімальна зарплата дуже суттєво зросла, тобто процес навіть прискорився. Надмірне зростання мінімальною зарплати теж недоречно. Є альтернативні розрахунки, якою має бути мінімальна пенсія, щоб пенсіонером хоча б трошки вистачало грошей. Як правило називають суму близько чотирьох тисяч гривень", – сказав економіст Олександр Охріменко.

Економіст вважає, що без заощаджень полтавцям буде вистачати в місяць на життя десять тисяч гривень.