На Полтавщині третина випадків туберкульозу недіагностовані

16 грудня 2021 0
Олена Кулага
У Полтавській області 30-35 % хворих на туберкульоз не знають про свій діагноз.

Захворюваність на туберкульоз у Полтавській області складає 24,1 на 100 тисяч населення, що значно менше, ніж по Україні. Третина випадків туберкульозу залишаються недіагностованими, про це повідомив директор "Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру" Володимир Печериця на засіданні обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, віл та наркозалежності.

"Для мене ця статистика дуже негативна, оскільки 30-35 % хворих досі залишаються "за бортом" діагностики", – наголосив Володимир Печериця.

За допомогою пересувних флюорографів організували обстеження груп ризику серед населення. Зокрема у селах колишнього Гадяцького району організувати підвіз людей, виділити медпрацівників. В результаті із запланованих 1308 оглянули 1305 осіб. 

За результатами обстеження виявили чотири випадки туберкульозу, чотири онкопатології, пневмонію, плеврит, 266 обстежених мали зміни у роботі серцево-судинної системи, 68 сколіозів, 126 випадків фіброзних змін у легенях. 23 особи потребують до обстеження.

На перший квартал 2022 року розробили графік виїздів до десятка громад Полтавщини. Потрібне максимальне сприяння місцевих чиновників, а також допомога обласної влади для проведення ефективної діагностики жителів області.