Приватні перевізники нарікають на те, що знову працюють у збиток

27 серпня 2021 0
Вже майже два місяці у Полтаві діють нові тарифи на проїзд у громадському транспорті, але приватні перевізники знову нарікають на те, що працюють у збиток.

Минув місяць з моменту, як на вулиці Полтави виїхало кілька комфортабельних автобусів, але їх вже планують прибрати з маршруту. Адже приватний перевізник, знову нарікає те, що працює у збиток.

"На сьогодні пасажиропотік такий, що цей автобус великий привозить 600 квитків. У нас вартість солярки – 30 гривень, а вартість квитка – 8 гривень, відчуваєте різницю? Економічно тариф необґрунтований ні в комунальному, ні в приватному транспорті. Тариф повинен бути вищим", – вважає голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко.

 Полтавці ж говорять, що такі автобуси їм до вподоби більше, ніж старенькі "Рути".

"їх дуже мало на маршруті, а в час пік їх взагалі не бачу. Але ви порівнюєте "Руту" з цим? Я думаю, тут все зрозуміло", – сказала полтавка Юлія Побєдінська.

"Їх взагалі потрібно прибрати з вулиць Полтави. Тут комфортно, є кондиціонер, а там душно й водії постійно влаштовують перегони. Це недопустимо", – вважає полтавець Андрій Антоненко.

"Чекаю саме на цей автобус. Я зазвичай їжджу по кільцю. Комфортно і тим паче зараз вийдуть всі на навчання і на зупинках буде більше людей. Тому такі автобуси мають пускати", – розповіла полтавка Світлана Безноса.

"В них не жарко, гарно себе почуваєш. Багато людей може сісти та пройти, а не "Рута" на 10 пасажирів", – сказала полтавка Людмила.

Змінити повторно тариф на проїзд у Полтаві можна лише в тому випадку, якщо собівартість проїзду зросте на 10 відсотків.

"Виглядає так, що монополіст купує кілька автобусів та займає найкращі домінуючі позиції. А для того, щоб окупити якнайшвидше ці автобуси, він здійснює маніпулятивний вплив для прийняття рішення про чергове підвищення тарифу", – повідомив експерт з транспортної мобільності Дмитро Ткачук.

На всіх великих автобусах стоять GPS-датчики. І їх видно на мапі. Наразі таких автобусів в місті два.