Від 25 до 500 гривень: вартість квітів на полтавських ринках

05 березня 2021 0
Найдешевші квіти на ринку – тюльпани. Їхня вартість від 25 до 60 гривень, а найдорожчі – вже готові композиції від 150 гривень. Ціна на квіти зміниться вже після 8 березня.

Тюльпани, орхідеї чи готові композиції: різномаїття квітів перед 8 березня велике. Найдешевшими є тюльпани. Коштують вони від 25 до 60 гривень. 

"Найдешевші тюльпани від 30 гривень, найдорожчі – це орхідея в горщиках – 450-500 гривень, все залежить від того скільки гілок. Також велика вартість й на букети", – розповіла продавчиня квітів Каріна Пічка.

"Найдорожчі орхідеї живі квіти в горщиках, також є рози вони від 50 гривень й десь до 100 гривень. Різної довжини: 50,70, 100 сантиметрів", – розповів продавець. 

Чоловіки при виборі квітів звертають увагу на вартість та якість. 

"Я не перший раз купую квіти для своєї дружини, а для знайомих й друзів я купую тюльпани. Якщо я бачу, що вони якісні й свіжі, то купую тут й вважаю, що 30-35 гривень для нього це нормальна ціна", – розповів полтавець Ігор Близнюк. 

"Якщо чесно, то дорогувато, але для улюблених жінок нічого не дорого і нічого не шкода. Я звертаю увагу на якість, були звичайно й дешевші, але для нас якість важливіша, щоб жінкам було приємно", – розповів полтавець Юрій Вихорів.

"Я не можу зорієнтуватися, які ціни були, а які зараз, напевно, залишились торішній", – відповів полтавець. 

На готові композиції ціна стартує від 150 гривень.

А це вже інша квіткова крамниця на вулиці Котляревського. Тут вартість квітів не відрізняється, найдешевший – тюльпан. Вартує він 30 гривень.

Продавці говорять, що ціни на квіти не змінювалися. 

"Вже два-три роки ціна залишається незмінною. Якщо брати букет, то можна взяти гривень за 500, але в нас соціальні цілі, бо у квіткових бутиках, які у нас є в Полтаві найдешевший букет від 1000 гривень", – сказала продавчиня квітів Марина Тріфонова.

"Від 25 гривень – це на тюльпани. Найдорожчі – троянди з Нідерландів, є також й композиції. Людей багато, бо й жінок багато. Найчастіше обирають все ж таки тюльпани", – розповіла продавчиня Олеся. 

На цьому квітковому ринку людей менше, але всі здебільшого купують весняні квіти.

"Дивлюся й на якість, ціну, але насамперед, обираємо головне, щоб був гарний. А ось ціна зависока й почала збільшуватися з 14 лютого", – відповів продавець Анатолій Шиян.

"Ми обираємо в садочок, тому поки лише радимося, що нам потрібно. Вирішую не я, а колективно, але я все ж таки гадаю, що краще звертати увагу на зовнішній вигляд", – розповів полтавець Леонід. 

Вартість квітів має зменшитися вже після свята, коли сезон тюльпанів завершиться.

"Як правило, ціни на квіти та динаміка змін така ж, як й новорічні ялинки першого січня, коли вони вже не мають попит. Я впевнений, що вже 10 березня ціни будуть не те, що на попередньому рівні, а й також будуть квіткові розпродажі", – розповів маркетолог Юрій Буділов. 

При виборі букетів флористи радять обирати квіти поштучно або робити попереднє замовлення.

"Зазвичай продають все підряд, якщо це продаж десь на стихійному ринку, то я б радила збирати композиції на місці або ж прийти замовити за день та наступного дня забрати квіти без черги. Тому що, зазвичай флористи скаржаться на те що покупці роблять все в останній момент", – розказала флористка Ольга Кисла. 

Аби квіти довше стояли їх потрібно щодня підрізати та замінювати воду. Окрім того, квіти бояться сухого повітря та спеки.

Анастасія Гонтаренко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення