Поліціянти перевірятимуть сертифікати про вакцинацію від коронавірусу за QR-кодом

18 жовтня 2021 0
Тетяна Наказненко
Сертифікати про вакцинацію від коронавірусу правоохоронці перевірятимуть за QR-кодом, повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію від коронавірусу за QR-кодом. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький 18 жовтня в ефірі програми "Сніданок з 1+1", йдеться на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України. 

"Перевіряти правдивість сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків", - сказав заступник начальника Департаменту патрульної поліції України. 

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити - інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я. 

За словами Олексія Білошицького, Національна поліція спільно з Мінцифрою розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліціянтів для швидкої перевірки сертифікатів з "Дії", або сканувавши паперовий його варіант. 

За виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до п’яти років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання - від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до двох років.

Протягом минулого тижня, згідно з інформацією Нацональної поліції України, вилучили майже 200 підробених COVID-документів.

Нагадаємо, з 21 жовтня в Україні почнуть діяти нові правила пасажирських перевезень. Так, у регіонах, де встановили “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епіднебезпеки, міжрегіональні перевезення дозволятимуть лише за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів документу про повний курс вакцинації, негативного ПЛР-тесту або експрес-тесту на Сovid-19.