Олександéр Мицюк — науковець з Полтавщини, який вів просвітницьку роботу в Чехословаччині

19 серпня 2022 0
Михайло Михайлюк
Опис життя науковця з Полтавщини, який працював ректором Українського Вільного Університету в Чехословаччині.

Олександéр Корнійович Мицюк — український юрист, економіст, соціолог, громадський діяч та Міністр внутрішніх справ УНР.

Олександéр народився 22 червня 1883 року в Новоолександрівці Золотоніського повіту, Полтавської губернії. Випускник військового Петровського Полтавського кадетського корпусу.

У січні 1919 року О.Мицюк — депутат Трудового Конґресу України.

В 1920 — заступник міністра народного господарства УНР Євгена Архипенка.

При кінці 1920 року Олександéр Мицюк еміґрував до Чехословаччини.

З 1921 дійсний член Українського громадського комітету у Чехословаччині. Згодом займається науковою та просвітницькою роботою. Він стає професором Української Господарської Академії і Українського Вільного Університету та є дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка, правничого факультету (Українського Вільного Університету), а в 1938-1941 — обіймає посаду ректора цього навчального закладу.

Активно співпрацював з українськими виданнями за кордоном та є автором понад 60 наукових праць, серед яких підручники для вищих навчальних закладів "Історія політичної економії"(Подєбради, 1922-1923) та "Аграрна політика" (1925) тощо. Писав мемуари "Директорія УНР. Спогади і роздуми".

Помер Олександéр Корнійович Мицюк у Празі.

8 грудня на будівлі відділення поліції №1 Краматорського райуправління поліції у смт Олександрівка на Донеччині встановили меморіальну дошку на честь міністра внутрішніх справ Української Народної Республіки (УНР) Олександéра Мицюка:

Про цікаве життя славетного полтавця читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, що Микола Неділко - художник з Полтавщини, якого називають українським Ван Ґоґом.