Комунальники отримали три мільйони гривень на прибирання омели, але роботи не проводять

12 травня 2021 0
У Полтаві майже всі дерева ураженні омелою. Цьогоріч на санітарну обробку дерев спрямували три мільйони гривень. Однак, комунальники припинили боротьбу з омелою, хоча це мають робити щонайменше тричі на рік.


У Полтаві більше омелу з дерев не прибирають, хоча на це комунальники отримали три мільйони гривень. Чому саме кошти не використовують за призначенням й чому про боротьбу з омелою забули, невідомо. Адже керівник комунального підприємства "Декоративні культури" на дзвінки впродовж дня не відповідав, а ось фахівці установи повідомили наступне.

 "Я Вам не можу дати цю інформацію, перетелефонуйте, бо я не компетентна вам нічого казати. Я запитаю у керівництва, уточню інформацію або краще надішліть інформаційний запит й скажемо, бо я не майстер зеленого будівництва", – відповів телефоном фахівець КП "Декоративні культури".

У місті уражені омелою майже всі дерева. Ось, наприклад, на Майдані Незалежності. Під час сильних вітрів гілки дерев можуть осипатися, а якщо дерево сухе та старе, то взагалі впасти.

"Ясені вражені омелою, але це не так критично для їх стану і спрогнозувати, що дерева, які ураженні омелою будуть падати частіше чи ні неможливо. Нагальна проблема прибрати омелу може бути лише в тому випадку, коли все дерево вкрите омелою і якщо є можливість замінити це дерево", – арбористка Ольга Іващенко.

В лютому на вулиці Соборності комунальники обпилювали гілки дерев й паралельно обрізали омелу, але й це зробили неправильно.


 "На мою думку, неправильно, тому що ті липи дійсно були аварійними, але статус аварійності можна поставити кожному дереву, яке старше 30 років у Полтаві. Кошти й ресурси, які втрачають на боротьбу з омелою краще перерозділити на посадку нових дерев", – арбористка Ольга Іващенко.

Єдиний ефективний спосіб для боротьби зі шкідником – санітарна обрізка, яку мають виконувати щонайменше тричі на рік.