Полтавського правоохорнця-хабарника, який переховується в Криму, повторно оголосили в розшук

11 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Ексначальник ДАІ Полтавщини щомісяця вимагав з підлеглих від $1000 до $4000, а після початку слідства втік до родини в окупований Крим.

У Полтаві вдруге оголосили в розшук ексначальника ДАІ, який понад п'ять років тому втік до Криму. У 2015 році начальника ДАІ Полтавщини Петра Блажівського затримали за підозрою у хабарництві, але апеляційний суд відпустив його із СІЗО під 10-мільйонну заставу.Після цього Блажівський втік до окупованого Криму, де переховувався від слідства. А у 2017 році його заочно засудили до семи років ув’язнення за отримання 13 тис. доларів.

Нагадаємо, що у серпні 2014 року в інтернет-мережі  з’явилося анонімний лист на ім’я тодішнього міністра МВС Арсена Авакова, у якому, ймовірно, співробітники ДАІ поскаржилися на систематичні побори з боку Петра Блажівського.Загалом,  Блажівський пропрацював на посаді начальника ДАІ Полтавщини менш як рік, але з моменту його призначення на посаду і  до безпосереднього затримання встиг налагодити схему отримання хабарів. Припускають, що Блажівський щомісяця вимагав від підлеглих йому керівників підрозділів від $1000 до $4000Повідомляється, що публікації цього листа в УМВС в Полтавській області внутрішня безпека міліції провела анонімне анкетування співробітників ДАІ, щоб підтвердити факти. Однак результатів вона не принесла.

Вже в грудні того ж року співробітники СБУ на Полтавщині затримали начальника облДАІ за отримання хабаря. На момент затримання у Блажівського виявили  1,5 млн грн готівки. Однак, згодом Петро Блажівський заявив, що його провокували взяти хабар.

Через тиждень після затримання заставу у розмірі 10 млн грн за нього вніс бізнесмен Олександр Павлюченко, який свого часу був засуджений по справі розкрадання газоконденсату.

Тож, вже через рік після затримання Петро Блажівський перестав з’являтися на судові засідання. За три місяці після цього, у березні 2016 року, його застава в 10 мільйонів гривень була зарахована в дохід держави. У квітні 2017 року СБУ підтвердила інформацію про перебування Блажівського на території окупованого Криму.

На підтвердження цього прокурор подав витяги із реєстрів нерухомого майна — у Криму родина Блажівських має помешкання в Ялті, Джанкої та Севастополі. Так брат обвинуваченого Іван до Революції гідності очолював ДАІ Севастополя й не повернувся до України після окупації півострова РФ. Також СБУ знайшла підтвердження, що Блажівський там також проживає, але як саме вони про це дізналися, є секретними матеріалами.

Тому, з огляду на виявлені обставини, надалі колишнього правоохоронця судили заочно.У листопаді 2017 року Октябрський райсуд заочно виніс вирок Блажівському та призначив йому сім років ув’язнення з моменту його затримання.

Прокуратура та троє адвокатів Блажівського подали апеляційні скарги. Так прокурор клопотав про часткове скасування вироку та призначення 10 років ув’язнення, а адвокати вимагали взагалі виправдати Блажівського та закрити справу. Зрештою, Полтавський апеляційний суд прийшов до висновку: вирок треба скасувати та відправи справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Тож у жовтні минулого року Полтавський апеляційний суд скасував вирок і справу знову призначили до розгляду. Втім, за даними СБУ, станом на 23 лютого Петро Блажівський перебував у тимчасово окупованому Криму. Тому його повторно оголосили у розшук.