Поради, які здатні зберегти здоров'я: правила відновлення після вимушеного голоду
Повномасштабна війна проти України призвела до масової внутрішньої міграції серед наших співгромадян. Чимало українців вимушено полишили свої домівки, а ті хто залишились на окупованих територіях чи під обстрілами, тривалий час мали обмежений доступ до продуктів харчування, якісної питної води та ліків. Зрештою після евакуації на підконтрольні нашій державі території багато хто згодом стикається із проблемами травлення. Тож, аналізуючи подібні прецеденти, президент Асоціації дієтологів України, консультант із громадського здоров'я МОЗ України Олег Швець розробив поради, які допоможуть безпечно повернутися до збалансованого харчування після тривалого обмеження споживання їжі. За його словами, процес повернення до стандартного споживання основних груп корисних продуктів базується на трьох принципах: Адаптація Адаптація – споживання легкої їжі протягом перших трьох – п’яти днів для запобігання суттєвим функціональним порушенням органів травлення. Починаючи повертатися до звичного режиму харчування, варто дуже обережно поставитися до травної системи, яка встигла адаптуватися до обмеженої кількості їжі та напоїв. Почніть із легких для травлення страв та їжте їх маленькими порціями. Високий вміст жиру, солі, цукру і навіть клітковини може спровокувати стрес для органів травлення та порушити їхню функцію. Ознаками цього може бути нудота, важкість та дискомфорт у животі, здуття та посилення виділення кишкового газу. На противагу цьому спробуйте вживати продукти і страви з помірним вмістом білка, корисних жирів та клітковини. Для прикладу: • варені яйця (курячі чи перепелині) • ферментовані продукти помірної жирності, зокрема, йогурт, кефір та домашній сир. • печені, тушковані чи відварені овочі. У випадку коли є лише свіжі аналоги, доцільним буде очистити їх від шкірки. • курячий бульйон чи інші легкі дієтичні супи. • фруктове пюре (чи смузі). На цьому етапі це більш слушний аналог за свіжі фрукти, оскільки перероблені фрукти містять менше клітковини. А отже не викликатимуть значного дискомфорту при травленні. • злакові каші з помірним додаванням вершкового масла. • рублене м’ясо чи риба. Їх варто починати вводити у свій раціон лише через кілька днів після відновлення повноцінного харчування та за попередньої відсутності проблем із травленням. Зазначимо, що графік відновлення після голоду у кожного свій індивідуальний та залежить від багатьох факторів. Втім, зазвичай, протягом п’яти – семи днів травна система адаптується до збалансованого харчування. З цього часу можна почати поступово та помірно вводити ваші улюблені продукти, страви та напої. Уникнення переїдання Уникнення переїдання ґрунтується на свідомому споживанні невеликих за об’ємом та калорійністю страв, не пізніше трьох годин до нічного сну. У випадку порушення цього принципу, подібне харчування може суттєво погіршити самопочуття та сповільнити відновлення базових функцій організму. Поступове розширення вибору страв та напоїв Завершальний етап, відновлення. У цей період організм повністю відновив свої травні функції, тому можна сміливо куштувати більшість звичних нам страв. Втім, для більшої певності варто ще певний час дотримуватися рекомендації зі здорового харчування. Так само протягом місяця не варто надмірно споживати солодке, солоне, жирне, гостре та фаст-фуд. Також слід підтримувати сталий режим харчування, щоб уникнути проблем із травним трактом. За наявності проблем із травленням і засвоєнням їжі, будь ласка, не зволікайте та зверніться за консультацією до лікаря.