За останній рік цукор здорожчав на 100 відсотків, ціна буде рости й надалі

18 січня 2022 0
"Солодке життя" для українців подорожчає. Ціни на цукор за останній рік значно зросли. Полтавці розповідають, що вже не купують цукор як раніше, мішками, а лише невеликими об'ємами.





За останній рік ціна на цукор зросла на 100 відсотків. Продавці на ринку кажуть, що попиту зараз немає. Люди перестали купувати цукор мішками, як це було раніше, й купують по кілограму, що коштує від 27 до 30 гривень.

"Для нашої країни звичайно дорого, аграрна країна. У нас купа землі, ми можемо вирощувати цей цукровий буряк, цукор має коштувати копійки", – сказала полтавка Євгенія Світашова.

"Вважаю, що дорого. Все дорожчає, нам дорого. Зарплати не підіймають, а ціни ростуть", – розповіла полтавка Євгенія Юшко.

"28 гривень – це трохи дорого. Цукрові заводи майже не працюють, буряк не вирощують, 25 це так більш менш ціна, бо далі вони будуть працювати собі у збиток", – сказав полтавець Михайло Лисенко.

Мішок цукру наразі коштує близько тисяча чотириста гривень.

"Люди оборюються, що цукор дорого, але якщо цукерки коштують 200 гривень, то я вважаю, що цукор це наче і не дорого. Але якщо у бабусі пенсія дві тисячі гривень і бабуся приходить і облизується, то звичайно це дорого", – розповіла продавчиня Наталія Козлова.

"Звичайно, що дорого, раніше він коштував 16 гривень за кілограм, зараз 27. Звичайно це дорого. Але ми відштовхуємося від того, яку нам дають гуртову ціну", – сказала полтавка Надія Марченко.

Натуральним замінником цукру є мед, аби придбати півлітрову баночку, треба викласти 80 гривень, що є значно дорожче, ніж ціна на цукор.

"Загалом на ліки беруть, дуже погано беруть зараз. Дуже рідко беруть мед, погано беруть, попри те, що цукор подорожчав, мед беруть погано", – розповіла продавчиня меду Валентина Ковальчук.

У супермаркетах ціна на цукор нижча, і складає близько 24 гривень за кілограм.

Причина зростання ціни на цукор – поганий врожай 2020 року, що створило дефіцит і також підштовхнуло ціни вгору. У 2021 році ми отримали гарний врожай це б мало стримувати ціни, та навіть їх знижувати, однак сталося інакше.

"З другої половини минулого року в Україні почалася енергетична криза, шалене зростання цін на енергоресурси й звісно, що шалене зростання витрат виробників. Тому зараз ми не бачимо зниження цін, навпаки очікуємо що ціни будуть ще зростати. Якщо ми говоримо про цукор, то це ще 20 відсотків вже найближчим часом", – повідомив позаштатний експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петріченко.

В Україні діє 50-відсоткове мито на ввезення цукру, що створює значне зростання цін. Виробники цукру сплачують близько 40 тисяч гривень за тисячу кубів газу, тому ціни будуть рости й надалі.