У селі Тахтаулове з очисних споруд витікають нечистоти на земельні ділянки місцевих жителів

22 лютого 2021 0
Кілька років у селі Тахтаулове протікає каналізаційна помпова станція. Неприємний запах відчувається за кількасот метрів навкруги. На капітальний ремонт споруди потрібно від шести до восьми мільйонів гривень.

Сморід, бруд та фекалії. У селі Тахтаулове протікає каналізаційна помпова станція.

Озеро із нечистот заважає жителям села Тахтаулове вже кілька років. Неприємний запах відчувається за кількасот метрів звідси.

"Сморід від цієї проблеми стоїть на весь околодок. Особливо коли вітер дме в сторону домівки, то неможливо щось у дворі робити. Очисні споруди такі будувати поблизу людей не можна. Я не розумію, хто чим думав, коли таке робив", – розповів місцевий житель Павло Ващенко.

Олександр Гаврилко мешкає за 100 метрів звідси.

"Через сморід я не можу вдома відкрити в себе вікна, або провітрити домівку. Діти приїжджають в гості й говорять, що більше не приїдуть, бо в мене тут нечистоти смердять. Навіть у дворі важко стояти. Тут ще ж всілякі інфекційні хвороби можуть бути. Мені ще ковіду не вистачало. Хтозна-що люди сюди викидають і що сюди стікає", – розказав місцевий житель Олександр Гаврилко

За словами місцевих, навіть вода з колодязів має неприємний запах. 

"Через те, що всі ці нечистоти йдуть в поверхневі води, якість води погіршується. Пити її ми не можемо", – зазначив місцевий житель Іван Чмирь. У жовтні фахівці "Держекоінспекції" виїздили на місце з перевіркою. Тоді був лише сморід, а нечистот не було.

"Це може привести до забруднення прилеглої земельної ділянки, на яку розливаються нечистоти. Також можуть постраждати поверхневі води. Є інформація, що там поруч є водний обʼєкт. Якщо це не зупинити, то забруднення продовжиться", – повідомила старший інспектор з охорони навколишнього середовища центрального округу "Держекоінспекції" Катерина Хмара.

Каналізаційна помпова станція перебуває на балансі цієї комунальної організації й наразі потребує капітального ремонту. Зараз же комунальники інколи винаймають спеціальну техніку для відкачування нечистот. Проте це має лише тимчасовий ефект.

"Щоб його ремонтувати потрібні кошти. Ми цим займаємося. Вся ця очисна споруда коштує чотири мільйони. Там зроблені фільтраційні поля й вони забилися. Свою функцію вже не виконують", – розповів директор комунального підприємства "Спектр" Сергій Плюта.

Наразі розвʼязувати цю проблему буде новообраний староста.

"Кошти серйозні там потрібні. Проєктанти говорили, що від шести до восьми мільйонів гривень. Капітальний ремонт КНС є однією з найбільших проблем нашого населеного пункту. Для розв'язання цього питання буду звертатись до депутатів всіх рівнів. Можливо в обласну програму фінансування потрібно включити", – прокоментував староста Тахтаулівського старостинського округу Полтавської міської територіальної громади Сергій Антонюк. Ці очисні споруди були побудовані в 1986 році й після цього жодного разу капітального ремонту не було.

Анастасія Абаніна, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення