Найбільше за рік подорожчали олія, цукор та овочі

18 червня 2021 0
Частина продуктів подорожчали на 10 відсотків. Стосується це олії, цукру та овочів. Зростання ціни пов’язане з неврожаєм, та підвищенням вартості на електроенергію. У результаті, продукту виготовили менше, ніж зазвичай.





Олія, цукор та овочі – саме ці продукти за рік подорожчали. Все через неврожай.

"Наразі олії вироблено менше у порівняні з минулим роком. Аналогічно можна говорити про цукор та овочі. Окрім цього, впливають й інші чинники. Наприклад, подорожчання електроносіїв та збільшення заробітної плати, що теж впливає на формування собівартості", – пояснила економістка Юлія Самойлик.
На ринку ціна за пляшку олії коливається від 55 гривень до майже 70. Цукор коштує в середньому 25 гривень. А ось овочі в ціні підвищилися на пару гривень.


"Щось могло змінитися, в залежності від погоди. Десь на гривню-дві й все", – відповіла продавчиня Валентина.

 "Цукор не змінився – 24 гривні за кілограм. А ось олія піднялася, літрова пляшка 55 гривень найдешевше, а раніше була гривень 30",
– розповіла продавчиня Ольга Стартенько.

 "Кілограм 27 гривень, а олія 55. Дорожчало все раніше, а ось тижня два тримається така ціна", – розповіла продавчиня Вікторія.

 "Змінювалося все після Нового року. Дорожчало тоді все й невеликими темпами й далі підвищувалися", – розповіла продавчиня Ольга Петрівна.

У супермаркетах ціни від ринкових майже не відрізняються, але овочі трохи дорожчі. Полтавці помічають подорожчання й серед низки інших продуктів.

 "Кожного дня ціна все вище й вище. Олія взагалі дивує. Крупи, цукор, хліб дорожчає".

"Зараз дорожчає все. І м’ясна продукція, і молочна продукція, а також солодощі".
 "Все подорожчало, особливо імпортне, але то зрозуміло. А чому дорожчає наше українське не зрозуміло. На олію взагалі такі ціни підняли, страх".
"М’ясо напевно найдорожче. Яловичина, свинина на це найбільше. А потім яйця й макарони, крупи".


 "Помідори зараз дорогуваті й овочі напевно все, а ось м’ясні продукти теж. Наприклад, дивишся на м’ясну продукцію й не розумієш за що така ціна".

"Цукор й крупи дорогі й олія дуже дорога. Й молочна продукція є з чим порівнювати".

Однак, вже за місяць ціна на овочі має знизитися, а вартість інших продуктів залишиться незмінна до початку зими.