Носенко Наталія – золотий голос Полтавщини

02 серпня 2022 0
Яніна Климань
Життя під час Другої світової війни та перший вихід на сцену: історія життя полтавської співачки Носенко Наталії.

Наталія Носенко Матвіївна – співачка, на сцені від 1934 року. Брала участь в оперових ансамблях України від 1936 до 1939 року. Виступала в ряді українських опер (м. і. "Катерина") та класичних європейських, в ролях Мімі ("Богема"), Мікаела ("Кармен") тощо.

Наталія народилася 21 вересня 1916 рок в Полтаві у родині писаря залізничної станції Матвія Носенка та його дружини Килини. Усі в родині Носенків були музично обдаровані. Батько мав гарний баритон. У матері був барвистий, соковитий альт. Вона співала в церковному хорі й частенько залучала туди своїх дітей Варвару, Миколу й Наталю. Після смерті батька годувальником родини став брат Микола. Саме за його вимогою після закінчення школи Наталя вступила до Полтавського сільськогосподарського інституту. Щоправда, вчилася вона там лише півтора року, бо після арешту «націоналіста» Миколи Носенка, дівчина облишила навчання в навчальному закладі. Потім вступила до Полтавського музичного технікуму.

Щоб заробити на життя співала у хорі музичного драматургічного театру. Там же, за можливості, брала участь у виставах, виконуючи другорядні ролі.

Навесні 1939 року Наталю зачислили солісткою хору Полтавського драмтеатру ім. Гоголя. Тут дівчина закохалася в Івана Дмитренка, трубача оркестру. Через рік вони побралися. 18 липня 1941 у них народилася донька Ірина.

1949 року жінка емігрувала в США й оселилася в Детройті.

Уперше на оперну сцену Наталя вийшла 9 лютого 1952 року в Чикаго. Разом зі своїми приятелями Ігорем Зайфертом і Михайлом Ольховим виступила в опері "Запорожець за Дунаєм".

Наталія Носенко, яка була відомою оперною співачкою, чомусь не була відзначена як одна з провідних виконавців.

У свої 44 роки вона ще раз спробувала змінити сімейний статус, вийшовши заміж за Михайла Копійчука з Чикаго. Втретє жінка вийшла заміж за Олексу Отрошка, учасника капели бандуристів ім. Шевченка, але й цей шлюб виявився не вдалим, бо чоловік несподівано помер.

Про працю співачки в театрі під час війни, детальніше можете дізнаватися у книзі "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".



Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках.

Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.