"Найбільше подобається свобода польоту", – пілот миргородської авіабригади

28 серпня 2021 0
Ольга Семенко
28 серпня відзначають День авіації України. З цієї нагоди ми поспілкувалися з пілотом винищувача 831 бригади тактичної авіації, що розташована в Миргороді.

Офіцер бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр" підполковник Василь Марунчак служить вже 15 років. Він – пілот винищувача Су-27.

Чому Ви обрали саме цю професію?

Я закохався у небо з самого дитинства, тому обрав цю професію. У таких людей, які мають мету піднятися в небо, побачити нашу земну кулю з висоти пташиного польоту, є ціль – стати льотчиком. А вже кожен для себе обирає за уподобаннями тип літака та вирішує: йти в цивільну авіацію чи стати військовим льотчиком.

Чому Ви обрали саме військову авіацію?

Колись у дитинстві я дивився відеоролики і мені сподобався саме цей літак – Су-27. Тому я цілеспрямовано йшов у цю бригаду, щоб виконувати польоти саме на винищувачі.

Я народився у Чернігові, а щоб навчатися на військового льотчика, вступив до Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Під час навчання визначився з типом літака і, щоб літати на ньому, пішов служити в Миргород.

Су-27 перш за все Вам цікавий як бойова машина чи як літак для повітряних маневрів?

Спочатку привабив зовнішній вигляд, а потім – бойові можливості цього літака.

Що Вам найбільше подобається у Вашій роботі?

Найбільше подобається свобода польоту. Тому що даний вид авіаційної техніки дозволяє виконувати маневри, які недоступні іншим типам літаків. Маневровість літака, швидкість, висота польоту. Ти можеш бувати на різних висотах, насолоджуватися красою нашого неба.  

Винищувачі Су-27 використовують з 1982 року. Їхня максимальна швидкість становить 2500 км/год. Можуть підніматися на висоту 22 000 метрів.

У Повітряних Силах України Су-27 дислокується в Миргороді (831 бригада тактичної авіації) та в Озерному Житомирської області (39 бригада тактичної авіації).

фото: зі сторінки 831 бригади тактичної авіації у фейсбуці