У Польщі на знак солідарностів з українськими біженцями створили універсальний SOS-розмовник

31 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Польські лінгвісти уклали універсальний українсько-польсько-англійсько-німецький розмовник, який допоможе українцям швидко адаптуватися у будь-якій країні Європи.

 

З огляду на потік вимушених біженців з України та складнощі з їхньою адаптацією у незвичному мовному середовищі польські лінгвісти створили SOS-розмовник. Так факультет гуманітарних наук Щецинського університету в Польщі створив універсальний українсько-польсько-англійсько-німецький розмовник Językowe SOS ("Мовний SOS").

Проєкт очолила професорка гуманітарних наук Єва Колодзеєк. Через цей розмовник академічна спільнота Щецинського університету хотіла висловити солідарність з українцями й українцями, які внаслідок російської агресії проти України були змушені залишити свої домівки та свою країну.

За словами укладачів, видання допоможе порозумітися та задовольнити свої потреби у більшості країни Європи. Автори посібника додатково наголосили, що видання складається з загальновживаних мов тих країн, куди найчастіше виїжджають українці.

"Ми точно знали, що першою й основною потребою громадян України буде вивчення польської мови. Однак, спостерігаючи за цією динамічною, мінливою ситуацією наших гостей, ми також побачили потребу озброїти їх англійською й німецькою лексикою, яка буде потрібна в Європі, коли вони також переїдуть в інші місця", – розповіла докторка Аґнєшка Шляхта зі Щецинського університету.

Попередньо розмовник складається з 24 розділів і містить 104 сторінки з вокабуляром для побутових ситуацій зокрема допоможе порозумітися:

- у лікаря, в аптеці, в магазині, у ресторані, на пошті, в офісі, у транспорті, у місті; - набори фраз, щоб привітатися, попрощатися, представитись, подякувати, вибачитися або призначити час; - набори фраз для встановлення контакту під час пошуку роботи; - набори фраз для пошуку допомоги в разі нещасного випадку. 

Розмовник містить необхідний мінімум слів та виразів, однак автори переконують, що у найближчому майбутньому перелік може бути розширений. Окрім цього, укладачі відзначають що видання стане в нагоді й тим, хто вивчає польську мову.

Посібник можна безкоштовно завантажити за посиланням.