Батьки та вчителі Щербанівського ліцею скаржаться на побори та булінг

21 травня 2021 0
У Щербанівському ліцеї батьки та діти скаржаться на побори, булінг та мобінг. На одну з вчителів, яка проти того, щоб до школи здавалися кошти, подали до суду за невиправданий булінг над дитиною. Сама ж адміністрація школи інформацію про побори спростовує


На вчительку англійської мови Щербанівського ліцею подали до суду за булінг над дитиною. Проте Лариса Бондарчук говорить, що це відбулося через те, що вона поскаржилася на побори у школі. Адже адміністрація навчального закладу просить кошти на шкільні потреби не тільки у батьків, а й у вчителів.

"Майже всі стенди були оновлені за цей час у ліцеї коштами або вчителів, або батьків. Говорилося так, що якщо ви не спроможні, не можете провести роботу з батьками, то будь ласка, купуйте за свій кошт. Така ситуація для мене не прийнятна. Після цього почалося цькування, спочатку були на рівні доносів, на рівні нездорової атмосфери", – розповіла вчителька Щербанівського ліцею Лариса Бондарчук.

Адвокатка вчительки стверджує, що обвинувачення є невиправданим.

"Одна із представників учня звернулася з заявою, що вчителем спричиняється булінг до її дитини. Я надала пояснення, що там відсутній факт булінгу. Можливо, там є конфлікт, але не булінг. Ті події, які інкримінують моїй клієнтці, не мають складу адміністративного правопорушення. Ми будемо захищатися в суді", – сказала адвокатка Юлія Черевична.

Позивачка надавати коментарі відмовилася. А от батьки дітей, які ходять до цього ліцею скаржаться, що булінг над їхніми дітьми від різних вчителів є. Причиною вважають те, що вони також відмовляються нести гроші до школи. І єдина вчителька, яка захищає дітей – це Лариса Бондарчук.

– Тебе ображали у школі? Як саме? – запитали ми.
– Просто так ставили підніжки, один хлопчик з 3-Б бив мене по спині. Коли у мене в черговий раз портфель перевернули, все випало на підлогу. Я збирав. Анна Борисівна, коли урок почався, почала знімати, але нічого не казала, – відповів учень Щербанівського ліцею Михайло Мироненко.

"Це був просто тиск, виливання бруду на мене, на мою дитину. Розказували, яка є "недоматір". Знецінювали мою роль в вихованні дитини. Тут школа сільська, мою дитину не прийняли. Вчителька чомусь боялася мобільного телефону, щоб дитина не носила з камерою. Фактично з цього почався булінг. Вона налаштовувала дітей. Купа претензій – не такий, не сякий", – розповіла мама учня Щербанівського ліцею Жанна Паршина.

Адміністрація школи інформацію про побори батьків та вчителів спростовує, але зазначають, що факт булінгу фіксували, проте лише один і то батьки подали до суду.

"Поборів ми не здійснюємо. На батьківських зборах, коли батьки питають скільки потрібно здавати на школу відверто директор починає говорити, у нас на школу грошей ми ніскільки не здаємо і немає такої необхідності. Якщо люди хочуть нам допомогти, щось надати, ми благодійно це приймаємо", – зауважила заступниця директора Щербанівського ліцею Наталія Мурзаєва.

А у Щербанівській сільській раді кореспондентам відповіли наступне.

"Якщо побори були, рекомендую всім Головне управління національної поліції на Пушкіна. Я навіть допоможу написати заяву, якщо були побори. Добренько? Запевняю, що ніхто не дозволить порушувати, як закон про освіту, так і будь-який інший", – зазначив голова Щербанівської ОТГ Ігор Процик.

Засідання по справі булінгу вчителя над дитиною відбудеться 26 травня. А поки ми сподіваємося, що конфлікти в ліцеї не заважатимуть навчанню школярів.